En liten effekt och en liten komplikation

Den här koftan maskade jag av häromveckan:

Det retar mig såklart att de två nystan som jag hade visade sig ha olika nyanser. Det är en mycket mörkt brun färg som inte är så tacksam till att börja med, men det här var en oväntad komplikation. Så jag måste sticka en till i någon annan färg.

Men först var jag tvungen att prova en annan idé!

Nämligen den att vända slätstickningens avigsida utåt bara på delar av koftan. Jag bestämde att framstycken och bakstycke skulle få ha rätsidan utåt och att ärmarna skulle få visa avigsidan. Visst blev det något lite annorlunda?

Jag tycker alltid att det är svårare att börja med resår i halsen — att den drar ihop sig gör att mitt ögonmått blir opålitligt. Ett mycket litet problem, såklart, men proportioner är ju avgörande när man jämt stickar utan beskrivning och bara på ögonmått.

En mer oväntad komplikation här var att raglanränderna blev så olika. Två av dem, den första och den tredje, fungerar fint tycker jag.

Den andra och den fjärde ser annorlunda ut — jag skulle inte säga att det blir stora hål, men det är definitivt fulare.

Att försöka eliminera det här problemet skulle göra beskrivningen ganska mycket krångligare. Är det värt det? Jag tror att jag stickar klart den här koftan, och sedan gör jag en prototyp till och testar en lösning.

Att ärmarna vänder avigsidan ut gör förresten att ”sömmen” blir tydlig på dem på ett annat sätt än på rätstickade. Så jag kanske ska prova en version där det är framstyckena och bakstycket som har avigsidan ut istället?