”Rävarna ritade jag i mitt kök när min äldsta dotter var bebis”

Det dök upp så väldigt fina spädbarns- och småbarnskläder på Uma Bazaar, en av mina favoritbutiker i Malmö. När Hannes föddes i Örebro för några år sedan köpte jag en pyjamas åt honom — men den var för liten, så jag gav den till en annan nyfödd och köpte en till. Det kändes helt onödigt att gå och byta. Alla var ju så fina! Sedan har jag sett Sture & Lisa-kläderna på fler och fler ställen och köpt dem till fler och fler barn.

Så för ett litet tag sedan skrev jag till Sture & Lisa och frågade om det skulle gå för sig att göra en intervju. Det gjorde det. Tack, Stina Wickenberg som har svarat på mina frågor!

Sture & Lisa — så heter ingen av er tre som driver företaget, Stina, Jan och Brita. Varifrån kommer ert klädmärkes namn?

Sture och Lisa var min farmor och farfar. Från början var det jag och min pappa Jan som startade företaget, och det kändes fint att tillsammans hedra Sture och Lisa, som tyvärr inte finns med oss längre.

Vad är det för kläder ni har i er kollektion?

Vi designar färgglada, ekologiska och rättvisemärkta baby- och barnkläder upp till storlek 98. Förra veckan lanserade vi också en kollektion med figurer från böckerna om VEM? av Stina Wirsén.

Hur kom det sig att ni startade det här företaget tillsammans?

Till min examen som grafisk formgivare hade jag gjort en interaktiv barnbok, och jag gjorde lite kläder med figurerna från boken. På examensutställningen sa en liten flicka till sin mamma: ”Åh, den tröjan vill jag köpa!” Då väcktes tankarna om att mina illustrationer skulle passa på barnkläder. Det kändes dessutom väldigt intressant och viktigt att kombinera designintresset med mitt intresse för hållbar utveckling och Fairtrade.

Var tillverkas kläderna?

Alla kläder tillverkas på en fabrik i södra Indien. Vi har varit där och hälsat på!

De fina motiven är det många som kommenterar — varifrån kommer inspirationen till dem, och vem gör dem?

Jag ritar alla motiv själv, och inspirationen kommer från mina egna barn, mönster från 60- och 70-tal, och små saker i vardagen.

Var säljs era kläder?

De säljs lite runt om i Sverige, men den största delen av vår försäljning är utomlands.

Är det något av plaggen som har blivit märkbart mer populärt än andra?

Ja, vårt mönster med rävar har alltid varit märkbart mer populärt! Det ritade jag i mitt kök när min äldsta dotter var bebis och låg och sov i min famn.

Vet ni om plaggen köps mest av småbarnsföräldrarna själva eller som present?

Jag skulle tippa på 50/50 ungefär.

Hur är det med Fairtrade och miljö om man jämför era kläder med de stora klädkedjornas icke-certifierade?

GOTS, Global Organic Textile Standard, är ju den hårdaste ekologiska märkningen. Jag har sett att den finns hos vissa av kedjorna, men det är inte så vanligt. Hos kedjorna säljs det väldigt få plagg som är Fairtrade-certifierade.

Varför tycker ni att barn ska ha Fairtrade-certifierade kläder?

Fairtrade-certifierade kläder tycker jag att alla borde ha. Det är nog mer eko-biten som är extra viktig för barn. Barns hud är ju extra känslig för gifter.

Vad har ni för förhoppningar för år 2017?

Just nu ser vi fram emot arbetet med den nya VEM?-kollektionen. Väldigt kul med ett samarbete, och vi tycker mycket om VEM?-böckerna!

***

Visst är det inspirerande att läsa om Stinas och hennes föräldrars företag och affärsidé? Många världsbutiker och Rättvis handel-butiker har fått en ny kundkrets tack vare Stinas barnkläder, har jag hört — det är också roligt.