Om svälten i Afrika och Jemen för dig som vill berätta för andra

Trots många varningssignaler under lång tid har läget bara blivit värre och värre för befolkningen i flera afrikanska länder och i Jemen. Torka är en av orsakerna, men inte den enda. Nu kallar flera stora hjälporganisationer situationen för en humanitär katastrof.

Rift Valley, Kenya. Foto: KeA Arnlund (och observera: bilden är inte arrangerad)

Det har skrivits och talats förhållandevis lite om detta i svenska medier med tanke på hur många människor det drabbar och hur stora de drabbade områdena är, men det finns förstås hur mycket information som helst att tillgå egentligen, inte minst på engelska. Här är ett urval artiklar och filmer (litet och i stort sett slumpartat) från olika håll.

Jag hoppas att ni som läser Ett varv till-bloggen vill berätta för andra om vad det är som pågår. På arbetsplatsen, på stickcaféet, bland föräldrar som har barn på samma skola, på kyrkkaffet …?

Här är en artikel där Oxfam redogör för vad svält är och där man kan se på en karta vilka områden som är värst drabbade.

Här är en sammanfattning av läget i Kenya, Etiopien, Eritrea och Sydsudan från samma organisation:

Och en Oxfam-film (en månad gammal) om läget i Sydsudan:

Unicef rapporterar också från Sydsudan:

Svenska Unicef publicerade den här filmen för fem månader sedan:

Oxfam om läget i regionen:

Unicef om läget i alla de fyra drabbade regionerna:

Diakonia publicerade den här filmen från Somalia för en månad sedan (och en del av er har redan sett den här på bloggen):

Och här berättar Laurent Bukera, FN-organet World Food Programmes ledare i Somalia, om vad han och hans medarbetare ser och gör:

Erikshjälpen publicerade den här filmen för två veckor sedan:

Caritas gör hela sin fasteinsamling för katastrofhjälp till Sydsudan.

Barnmissionen (tidigare Skandinaviska Barnmissionen) arbetar med akutmatpaket i Rift Valley i Kenya. KeA och Birgitta Arnlund är på väg hem till Sverige, men förra veckan berättade de här på bloggen om en rekognosceringstur och om hur matutdelningen skulle sättas igång.

Svenska kyrkans internationella arbete samarbetar med organisationer i Somalia, Etiopien och Zimbabwe.

Läkarmissionen samarbetar med Medair som har fyra nutritionscenter i Sydsudan och som också arbetar i ett flyktingläger i norra Uganda.

Komplettera gärna med mer information, och berätta gärna om insamlingsinsatser som görs i dina sammanhang!

***

Uppdatering: Mattias som är ordförande i Röda korset i Gränna påminde mig om att hans organisation gör en stor insats. Naturligtvis! Här är insamlingssidan.