Vinnare: Stora boken om handarbete

img_04091

Vilken bild av svensk konsthantverkshistoria som växer fram när man läser alla tävlingssvar! Jag frågade lite på måfå, men oj vad ni berättar fint och intressant!

Det blev Linda Gunnarsson som vann Stora boken om handarbete, och hon berättade såhär:

Både min farmor och min mamma var/är väldigt pyssliga, och därifrån har jag lärt mig sticka, virka och brodera med mera. Jag älskar de avslappnande momenten och känslan av att skapa och hoppas att jag lyckas förmedla detta intresse till mina barn och barnbarn i framtiden!

Några andra får ni också läsa om idag.

Camilla:

När jag var yngre minns jag att min mor virkade, hon virkade ofta och hon virkade allt, gardiner, babykoftor, dukar, sängöverkast, virka kunde hon.
När jag sen började skolan och skulle lära mig att både virka och sticka tyckte jag det var SÅ tråkigt, handarbeta var något som gjorde mormödrar och farmödrar gjorde och så min mor.
Men så för något år sedan började min svärmor prata om att hon hade gamla påbörjade dukar som hon funderade på att färdigställa och min nyfikenhet väcktes.
Min svärmor hjälpte mig med grunderna i både stickning och virkning och jag började sticka och virka disktrasor, vilket jag tycker är så roligt Och det har blivit några hundra disktrasor det här året. 
Något som underlättar när jag virkar är mina virknålar med belysning, det är något som jag verkligen kan rekommendera.
Karin:
Min mormor lärde mig sticka när jag var fem år, och det har varit mitt stora intresse i 54 år nu! Mössan på bilden stickade faktiskt min mamma till min första dotter 1982 . Hon fodrade den också så den blev väldigt varm och skön.Jag brukar säga att jag var född med garn i min hand för jag älskade allt med garn även som liten. Fick jag bara ett litet nystan av min mamma så roade jag mig i timtal. Ingen platta eller mobil fanns som tur var inte då. För tänkt vilken gåva det är att kunna göra något kreativt.

AnnKristin:

Jag började min ”karriär” som stickerska som femåring genom att sticka utan garn … Lättast så tyckte jag. Min farmor tyckte att jag nog borde ha garn också, och resultatet blev en osymmetrisk och vind grytlapp som såg erbarmlig ut… Men jag var stolt!

Det blir mer en annan dag! Grattis Linda — skicka din adress så kommer boken!