Solveig berättar: Valentina och jag

Ett par gånger om året brukar jag vara i Askersund och spela när kyrkokören där vill framföra något som det behövs instrument till. På det viset har jag lärt känna Solveig, som sjunger där och som också arbetar med barnkören. De senaste månaderna har hon då och då berättat att nu kan man köpa Valentinas bröd. Nu bad jag henne att berätta mer, både för att jag ville veta och för att jag hoppas att ni vill läsa, och här kommer det. Tack, Solveig!

Valentina 2

Valentina: 35 årig migrant från Rumänien. Har en dotter, Bianca och två barnbarn. Hennes man Marion finns också med här i Sverige.

Solveig: 65-årig lärare (numera pensionerad), aktiv som frivilligarbetare i Svenska kyrkan.

Även i vår lilla stad har vi migranter/romer som sitter utanför våra livsmedelsbutiker. De har kommit och gått.

En dag satt Valentina där och log så innerligt och varmt. Med en naturlig värdighet. Vi började prata, och när jag förstod att hon kunde lite engelska blev samtalen fler och fler.

Vi möttes också i kyrkan, vid mässan. Valentina är starkt troende ortodox kristen.

Det gjorde så ont i mig att höra hur de levde hemma i Rumänien och hur hon och hennes man kämpar för att ge barnbarnen ett bättre liv än de har haft. Varje söndag skickar de hem pengar till släkten, som nu har kunnat skaffa sig en bättre lägenhet. Valentina berättar stolt att äldsta barnbarnet ska börja kindergarten. Hon har därför köpt kläder och annat som kan behövas för pojken. Allt kostar i skolan.

Valentina har fått många vänner i Askersund, och de stöttar på olika vis.

Men här finns också människor som kastar glåpord och ogillar att hon sitter utanför livsmedelsbutiken.

Jag har till och från funderat på hur hon skulle kunna tjäna lite pengar och fick i våras idén att hon och jag skulle stå på den årliga höstmarknaden och sälja hennes matbröd. Detta goda matbröd, som jag fått smaka på vid en aktivitet i vårt församlingshem tidigare under året.

Sagt och gjort. Valentina gillade idén, Lions lät oss använda ett marknadsbord utan kostnad och

Askersunds församling sponsrade med ingredienserna. Jag fyllde ut med några olika sorters matbröd, kakor och bullar.

Valentina

Jag utnyttjade Facebook, där jag gjorde reklam för vår medverkan på marknaden.

Både Valentina och jag var rejält nervösa den där onsdagsmorgonen i slutet av augusti. Men vi hade inte behövt oroa oss. Folk strömmade till och fick en pratstund med oss. Vi kunde berätta om syftet med försäljningen: att hjälpa Valentinas familj i Rumänien.

Valentinas limpor tog snabbt slut, och hon såg så lycklig ut.

Nästa steg blev att skapa en Facebookgrupp, ”Valentinas vänner”. Där berättade jag hur vi skulle kunna fortsätta stödja Valentina: En gång i månaden bakar hon sina limpor till alla som har beställt. Hon får vara i kyrkans församlingshem och baka. Jag köper in ingredienserna. Hon fixar allt kring bakningen.

I går kväll kom så köparna och hämtade sina bokade limpor, som fortfarande var lite ljumma. Valentina överöstes med beröm, och det var en sån fin stund.

”Valentinas vänner” blir bara fler och fler, och nästa bakningstillfälle blir den 9 oktober. Man kan betala kontant eller via min swish. Smidigt, tycker många.

Att få ta del av Valentinas recept är nästan omöjligt. Hon kör på känsla. Men två av mina matbrödsrecept har jag hämtat ur den utmärkta boken Brödglädje (!), nämligen ”Birgittas mörka favoritbröd” på sidan 9 och ”Marjuts morotsbullar” på sidan 14.

Jag har egentligen inga tips och goda råd att ge till den som vill göra något liknande. Jag har haft turen att träffa en jätteduktig brödbakerska som heter Valentina, och kemin stämmer så bra mellan oss.

***

Det här är så inspirerande, tycker jag. Det är klart att de flesta av de människor som sitter och ber om pengar har talanger och intressen som inte syns just där. Solveig vill inte dela ut några tips och råd, men jag hoppas att många ska göra som hon! Inte nödvändigtvis baka, men börja prata och se vad som går att göra.