Professor Linda lär ut stickning

Några av er som läser det här var med på en hjälpstickningsdag som Inger Öhrn ordnade i Hagakyrkan i Örebro i våras. Träffade ni Linda då? Det gjorde jag — och nu har jag intervjuat henne. Tänk att man kan vara professor i stickning! Och vilken tur för oss att hon hade varit på konferens i England och bestämt sig för att överraska sin mamma med ett besök just den helgen!

linda-ohrn

Linda Öhrn-McDaniel. Foto: Kent State University

Hej Linda! Du är den första stickningsprofessor jag har träffat — var arbetar du?

På The Fashion School vid Kent State University. Sedan vi sågs har mitt ansvar utökats, så nu är jag huvudansvarig, director, på the TechStyleLAB som är en del av The Fashion School.

Vad är det för några som studerar hos dig?

Studenterna på The Fashion School kommer för det mesta direkt från high school, gymnasiet, och läser till modedesigner. The Fashion School är en av de största modeskolorna i USA med ungefär 700 designstudenter och ungefär 2000 om vi räknar in dem som läser marknadsföring med fokus på mode. Oftast är det 12–15 studenter per klass och termin som läser stickning.

botanicalgardenback

Lindas klänning Botanical Garden.

Hur blev du intresserad av handarbete/textil/design?

Med en mamma som har undervisat i alla typer av textilt hantverk var det svårt att inte bli intresserad! Jag gjorde mitt första broderi när jag var fem år, och efter det har det bara fortsatt. Kläder och mönsterkonstruktion var något som jag fastnade för direkt, och innan jag fick riktig utbildning försökte jag ändra mönster på egen hand. Min mamma lärde mig tidigt att det finns inget som säger att man inte kan — det ar ju bara att prova.  Den inställningen har tagit mig dit jag är idag med undervisning i stickning från två stickor till maskinstickning och programmering av industristickmaskiner.  Det är otroligt utmanande och otroligt roligt.

unnamed-1

En av The Fashion Schools stickmaskiner.

unnamed

Och samma maskin på lite längre håll.

Hur kom du på att du ville arbeta med det som akademiker?

Den här banan kom jag in på lite av en slump. Jag drömde om att läsa i USA, och när det visade sig att jag hade tillräckligt med förkunskaper och universitetsutbildning för att ta en Master of Fine Arts i mitt drömämne mode så passade jag på. När jag började utbildningen var jag bara ute efter mer kunskap, men efter ett tag insåg jag att professorsyrket kunde vara något för mig! Här har jag möjligheten att utmana mig själv och min kunskap och samtidigt möjligheten att pusha mina elever vidare — det är otroligt utmanande.

botgardendetail

Detalj från Botanical Garden.

Vilka delar av de nordiska textilhantverkstraditionerna vill du förmedla till dina amerikanska studenter?

I somras undervisade jag i handbroderi for första gången. Det var en jättekul möjlighet att visa på underbara svenska exempel. Jag ar väldigt stolt över att vara svensk, och jag berättar ofta och gärna om hur viktiga de textila traditionerna är i Sverige. Jag pratar om textilslöjd, folkdräkter, landskapsbroderi … och även om hur naturligt det ar i Sverige att ha en grunduppfattning om design när man har växt upp med IKEA, textildesign, vackra glas produkter och annat. Det är först på senare tid jag har insett hur unikt och värdefullt det är.

Vad skulle du vilja förmedla från USA till oss svenska stickare?

Svår fråga. Kanske att utmana Jantelagen lite mer. Ni ar otroligt duktiga, och det är helt OK att vara stolt och nöjd med sina skapelser. Det jag kanske har lärt mig mest sedan jag flyttade hit är att kunna känna att jag trivs med det jag gör och att det är OK att visa och dela med sig av det man gör utan att skämmas.

dsc_3833

Mer av Lindas arbete (ser ni maskorna?).

Var hittar du din inspiration?

Just nu ligger fokus pa stickmaskan, både som form och som teknik. Maskan kommer in i mitt arbete på många olika sätt. Jag använder den till att utmana former inom mönsterkonstruktion och i ytmönster som tryck och broderi. Men under det senaste året har jag också fått möjlighet att lära mig att programmera en industristickmaskin. Det är en ständig utmaning — och på samma gången en inspiration.

dsc_3937

Och ytterligare en klänning sydd i det maskmönstrade tyget.

Om man vill bli inspirerad av det som du och dina studenter gör, vad ska man göra då? 

Min webbsida behöver lite uppdatering igen, men det finns en del bilder där, både av mina och av några av mina studenters arbeten.

När vi sågs var det hjälpstickningsdag i Örebro — har du någon särskild hälsning till alla hjälpstickare?

Fortsätt sticka!!! Det var en väldigt inspirerande dag att få komma på. Jag lärde mig mycket och tyckte att det var så kul att se vad alla håller på med. Stickning är en universalteknik som går över gränser på många sätt, och att se hjälpstickningens betydelse var otroligt roligt.