Mössor som tillsammansprojekt

Idag måste jag åka tåg ganska länge — ett tillfälle att ta tag i saken och berätta om den mössworkshop som ägde rum i Örebro för drygt en vecka sedan!

Inger Öhrn som tog initiativet till Bokens dag i Haga hade till min glädje fastnat för den här boken:

framsida-fyra-fotter-tva-sandaler

Hagakyrkans barnkör sjöng, och Inger hälsade välkommen och berättade om dagen och boken.

img_7944

När vi förberedde dagen sa Inger att hon ville att vi skulle ordna en timslång workshop för barn i alla åldrar med utgångspunkt i berättelsen om Lina och Feroza.

Vad gör man då?

Jag hade precis läst om Israa Abdalis containersändning till Aleppo, och jag hade tänkt på mössor. Lina och Feroza kommer från Afghanistan, bor i ett flyktingläger precis vid gränsen mellan Afghanistan och Pakistan och går klädda i slöja, men eftersom Israa Abdali kunde ordna en hjälpsändning till Syrien nu och eftersom det blir kallt där på vintrarna var det mest naturligt med mössor.

Tillvägagångssättet letade jag upp bland annat här — och så provade jag och modifierade det lite grann för att det skulle passa när man syr av kasserade T-shirts.

Här är den första mössan, sydd på Olles och Karins maskin hemma hos Ingrid och Mikael (nallen lånade vi av en flicka som min mösskollega Eva kände):

img_7935

Att tillverka mössor av T-shirts visade sig vara ett riktigt bra tillsammansprojekt med arbetsmoment som går att fördela på deltagare i många åldrar. Vi blev en ganska liten grupp, och inget av de barn som var med ville sy på maskin, men här är det som behöver göras:

  • välja material (och fundera på om något tryck ska synas)
  • stryka (behövs inte alltid)
  • vända ut och in
  • rita av mönstret (vi gjorde två mössor av varje T-shirt, och de delade en långsida — tips: rita med tuschpenna och gör linjen med glesa prickar istället för att dra med pennan)
  • sy (vi sydde alltså två mössor i taget, och vi sydde lite innanför linjen)
  • klippa (favorituppgift för alla barnen — eftersom vi hade sytt innanför linjen kunde de klippa precis utmed den)
  • klippa snitt upptill och nertill och sy det ena snittet
  • vända (också favorituppgift)
  • sy det andra snittet
  • forma mössan genom att peta in ena halvan i andra
  • vika upp kant om det är en längre mössa (vi gjorde dem så långa som möjligt)
  • stämpla med textilfärg om mössan behöver dekoration (nästan det roligaste)
  • stryka stämplade mössor för att fixera färgen (det gjorde jag efteråt)

img_7951

Vi hade bara en färg, för jag hittade inte mitt förråd i flyttlådorna … men Eva hade lånat med sig flera stämplar från sin arbetsplats.

img_7953

En bra sak med att ha T-shirts som material är att en eller några kan fungera som förkläden ifall det behövs. Flickan i Budbäraren-tröja hade sin vita finklänning under, men det var ju inte alls något problem.

Tack Eva för de här bilderna!

Jag kunde inte låta bli att fotografera högen innan jag postade den till Israa:

dsc_2176

Tio mössor blev det den dagen. Sedan dess har jag inte kunnat låta bli att sy av tre tröjor till.

Så snart jag lyckas arbeta med bloggen vid ett bra bord och i dagsljus ska jag försöka göra en bildbeskrivning, för det här sättet att sy mössor fungerar verkligen bra, och om man utgår från det material man har kan man förenkla det hela ganska mycket. Hurra!