Majs i Malawi

Hur det har gått med insamlingen till barnfamiljer i Malawi?

Riktigt bra!

Magdalena skrev för ett tag sedan:

Stort tack på förhand till alla er kända och okända som är med oss på den här resan. Som förra gången är målet att vi samlar ihop så det räcker till en utdelning till 100 hushåll, alltså 100 paket [och varje paket beräknas räcka till en fempersonersfamilj i ungefär 45 dagar — Annas kommentar].

Efter mitt samtal med Jordan Downbush som tillsammans med Kids World var vår samarbetspartner i april tänker jag att det är bra att vi fokuserar på samma område, det vill säga södra regionen och Chikwawa.

Tanken är att jag ska försöka åka ner till Chikwawa och besöka några av dem som mottog matpaket i förra omgången för att få en bild av hur situationen ser ut.

Som jag förklarade för en av mina vänner hemma så är situationen i hela Malawi rätt usel. Barn och vuxna som tigger på gatorna och alla ber om samma sak – mat. Det finns en frustration och uppgivenhet i landet som är kopplad till de stigande priserna (inflationen) och brist på mat. Och då är vi i stan där det ändå finns viss tillgång till både arbete och allmosor. Ute på landsbygden lider många i det tysta.

Lösningen på lång sikt handlar om ekonomisk utveckling för landet som stort. Förenklat talar vi om investeringar i den privata sektorn (jobbskapande), investeringar i hälsosektorn med fokus på familjeplanering, ekonomisk och politisk press på ledarna så att skatteinkomster och bistånd används på rätt sätt. I den utvecklingsfas Malawi befinner sig så ber vi också för en god skörd nästa år eftersom det har en direkt positiv effekt på miljontals människors liv i såväl Malawi som resten av Afrika.

Just nu är jag dock glad och tacksam att vi kan göra något tillsammans för att underlätta situationen! För några familjer gör vi stor skillnad!

Magda

Och lite senare:

Vi har just nu 24 350 kr på kontot att använda för nästa distribution, och jag tror det är ytterligare två säckar på väg, vilket är totalt 83 säckar. Det gör att vi närmar oss målet om att kunna nå ut till 100 hushåll i en andra utdelning.

I helgen träffade jag Jordan Downbush. Han kommer vara i Kanada under augusti–september men har lovat att förbereda sitt team så att de kommer hjälpa oss med att identifiera hushåll och sköta själva distributionen under dagen. Jag och David åker till Sydafrika i början av augusti men räknar med att påbörja de praktiska förberedelserna när vi kommer tillbaka.

Insamlingen kommer vara öppen tills mitten av augusti, och då gör vi en budget beräknad på de pengar som har kommit in. Så om någon glömt bort att föra över eller känner någon som fortfarande vill stötta så är det inte för sent.

***

Det här kontot används inte för något annat, och Magdalena redovisar kontoutdrag i gruppen ”Dela med dig en säck majs” på Facebook så att alla kan se att pengarna kommer fram. Glöm inte att skriva namn på överföringen!

Bank: Dalslands Sparbank (Swedbank).
Clearingnummer: 8234-7; Kontonummer: 3.507.679-3
Innehavare: Magdalena Andersson Paul

Man kan också skicka bidrag via Swish — då är det Emelie som tar emot — 0730445443. Hon gör sedan en överföring till kontot med alla namn och summor listade.

***

Jag hoppas kunna rapportera mer snart!