Julkort som sprider extra mycket värme och glädje

  • sara-fredestad-4

    Sara Fredestad och jag har träffats på bokmässor lite här och var och då och då i ungefär femton år. En gång kom hon körande med bilen full av barn när jag var inbjuden till en kyrka i Ängelholm för att berätta om böcker. Vi hann prata lite extra den dagen, för fikat var ovanligt fint och gott och sysselsatte barnen en stund!

    För några veckor sedan skrev Sara på Facebook och på sin blogg om hur hon och hennes familj samlar in pengar till Caritas arbete för att hjälpa människor som är på flykt i och från Syrien. Jag frågade om hon kunde tänka sig att bli intervjuad, och här kommer hennes svar på mina frågor. Tack, Sara! Hoppas att många föräldrar och lärare och församlingspedagoger (och barn!) blir inspirerade av det du berättar!

    sara-fredestad-3

    Sara med son.

    Hej Sara! Dina julkort är lite särskilda i år — vad är det ni gör i din familj?

    Vi gör egna julkort och använder bilder från julkort vi fått tidigare år. Julkorten säljer barnen för att samla pengar till flyktingar från krigets Syrien.

    Hur kom du på idén?

    När man har barn så hamnar barnens önskningar ofta i fokus, och det är väl helt i sin ordning. Men jag funderar ofta på hur man kan hjälpa barnen att tänka på andra också. Hur hjälper man dem att bli generösa och medkännande? Sedan tycker de om att pyssla och göra saker tillsammans hela familjen. Och då passar det ju att göra julkort.

    Vem är det som ska få pengarna ni får in, och hur?

    Vi tänker skänka pengarna till den katolska biståndorganisationen Caritas och deras arbete i Irak och Syrien.

    Vem är det som köper? Hur säljer ni?

    Släktingar och vänner är givna kunder. Men barnen är frimodiga och säljer gärna i kyrkan eller till grannar också. Förra året gjorde vi något liknande och jag lovade barnen att dubbla summan de tjänade in. Om jag kommer ihåg rätt så fick jag bidra med drygt 600 kronor.

    Vad hoppas du på för resultat?

    Jag hoppas att flera familjer vill göra detta. Så mycket gott kan komma ut av det! Man gör något tillsammans som är enkelt och inte kostar många kronor — särskilt inte om man använder gamla julkort och grejer man har liggande i lådorna. Och man hjälper barnen att tänka på andras behov, och de behöver inte känna sig så maktlösa inför all ondska i världen. Förhoppningsvis kan pengarna förbättra några flyktingfamiljers tillvaro i juletid.

    sara-fredestad-2

    Vilket är ditt bästa julkortspysseltips?

    Att städa barnens skrivbordslådor! Då hittar i alla fall jag massor av material som jag samlar på en stor bricka. Färgat papper, klistermärken, dekorationstjep, paljetter, glitterlim, bokmärken, mönstersaxar … Och så kan man sitta tillsammans vid pysselbordet på kvällen. Varför inte sätta på en bra skiva eller låta någon läsa högt under tiden?

    Har dina barn gett dig några nya idéer när ni har pysslat tillsammans?

    Jag vet inte … Jag blir mest imponerad av hur ihärdiga de kan vara … och så tycker jag att jag kommer dem närmare. Man pratar bra när man har något för händerna.

    Och för den som är lite rädd för att det ska bli rörigt och stökigt när alla pysslar: hur planerar man och dukar man bäst för ett sådant här arbetspass?

    Jag lägger en stor masonitskiva på bordet, så gör det inget om det blir kladdigt, och man kan skära med papperskniv. Sedan samlar jag materialet på ett par brickor som jag kan ställa undan när vi är färdiga.

    sara-fredestad-1

    Vad är det som är så underbart med att skicka julkort?

    Tiden går så fort under året, och ofta hinner man inte med att höra av sig. Att då åtminstone en gång om året ta sig den tiden är viktigt. Därför tycker jag att julkorten till lite mer avlägsna släktingar, vänner från förr och bekanta från olika sammanhang är allra viktigast. Helst vill jag få med en liten personlig hälsning också, när jag nu ändå är igång och skickar kort.

    Och med att få?

    I dessa mejl- och sms-tider känns det som ett privilegium att få ett fysiskt julkort. Allra gladast blir man för en personlig rad. Jag gillar också att få familjebilder, och se hur vännernas barn växer – eller kanske en ny bebis!

    ***

    Sara använder en hashtag när hon visar familjens julkort på Instagram: #ettjulkortforsyrien. Om du bestämmer dig för att göra kort och vill visa dem, använd den gärna du också!