I lördags i Örebro

I lördags var jag med på något så jättefint: en långfrukost som Inger Öhrn och hennes vänner i Hagakyrkan i Örebro hade ordnat för hjälpstickare från stan och ganska många platser runtomkring.

Egentligen borde jag ha fotograferat mycket mer, många satt ju och stickade, men jag hann i alla fall få några bilder.

Mest talade vi om hjälpstickning i allmänhet — jag berättade om den allra första syföreningen och fortsatte med olika modeller och projekt som man kan arbeta med nu — men Inger presenterade också Ingalill Helgesson, som är Hjälpstickan i Örebro. Hon tar emot stickade mössor, strumpor, vantar och halsdukar och fördelar dem bland organisationer som arbetar med människor som behöver dem. I Örebro har det just startats en stadsmission, så framöver kan förhoppningsvis ännu fler få hjälp!

Sedan berättade Inger berättade om ett projekt som Bilda har arbetat med i några år: Stickkorgen (läs en bit ner här). Det är verkligen en korg men också en uppsökande verksamhet: små volontärgrupper går till äldreboenden och handarbetar där. De som bor där kan delta på det vis som passar dem: vara med i samtalet, plocka med garner eller handarbeta själva. Inger och några volontärer som var med på frukosten berättade om hur oerhört uppskattat det är. Något för fler att ta efter kanske?
Dessutom talade vi förstås om stick-och-språk-caféer — om hur viktiga de är och om hur man kan starta ett sådant. Inger har arbetat på studieförbundet Bilda i många år, och studieförbunden har sedan i höstas ganska bra möjligheter att stötta frivilliga som vill ordna språkundervisning för nyanlända på olika vis. Det finns ett par olika studiematerial som man kan använda om man vill, och det finns ett par olika möjligheter att organisera det hela inom studiecirkelstrukturen — man kan bjuda in nyanlända till befintliga grupper där de kan vara med även om de inte har personnummer, eller man kan starta nya grupper. Man kan ha träffarna i en kyrka, på ett bibliotek eller i en kommunal lokal, i en föreningslokal eller på en förläggning. Alla studieförbund har fått i uppdrag att arbeta med detta, så hugg närmaste konsulent eller verksamhetsutvecklare och be om hjälp!
Något som var extra spännande med dagen i Örebro var att jag fick träffa Ingers dotter Linda, som är professor på ett universitet i USA. Professor i stickning! Den första stickprofessor som jag har träffat. Så jag hoppas kunna berätta mer om henne och hennes arbete snart.