1000 klänningar

Är det någon som minns en 99-årig kvinna som hade som mål att sy 1000 klänningar åt en hjälporganisaton och som sydde en varenda dag? En kort film om henne spreds hej vilt för något år sedan.

Mina minnen var lite dimmiga, men jag hittade filmen ganska snabbt:

Det är alltså Lillian Weber i Iowa, och det är lätt att bli både alldeles varm i hjärtat och kanske lite frågande eftersom programledarna talar om Afrika på ett onyanserat sätt och eftersom själva filmen har lite av reklamfilm för något annat över sig.

Men jag bestämde mig för att ta reda på vem det är som får klänningarna och om Lillan kom fram till sitt mål. Ja, och naturligtvis ville jag veta om det gick att hitta ett mönster någonstans!

Organisationen som Lillian arbetar för heter Little Dresses for Africa och har, står det på dess webbplats, samlat in ungefär fem miljoner hemsydda klänningar i USA sedan arbetet sattes igång 2008. Klänningarna har åkt till 47 afrikanska länder och 37 andra länder.

”A simple but beautiful little dress is out there planting in the hearts of little girls that they are worthy! You are changing the world, one little dress at a time!” är budskapet till den som funderar på att hjälpa till. ”Although clothing is desperately needed, these  little dresses are so much more.  They go as little Ambassadors into the homes and villages where we are able to teach simple lessons, clean water, and sanitation and to promote good  health and family skills knowledge. As relationships are formed we identify other needs that can be met through your generosity.”

Klänningarna är alltså ett slags motor för ett mycket större arbete.

lillian-weber

Lillian Weber med några av sina klänningar. Bild lånad från NBC News som också har hälsat på hos henne och gjort ett reportage.

Lillians dotter berättar i filmen om henne att Lillian är väldigt noga med att klänningarna inte ska kännas massproducerade. Hon ägnar alltid lite extra tid åt att göra var och en av dem personlig på något vis, oftast genom att sy en dekoration på framstycket.

Och Lillian nådde sitt mål för ett tag sedan — och fyllde 100 år! Fox News uppmärksammade henne med ett filmat reportage och ett skrivet.

Den klänning som Little Dresses for Africa ber om är en så kallad pillowcase dress (den heter så därför att man kan göra den av ett örngott om mottagaren är lagom stor …), och mönster och beskrivning till den finns här.

Den modell som Lillian syr har ärmar och brukar kallas peasant dress. Beskrivning till den finns här.

Det finns också en beskrivning till shorts som delas ut till pojkar, och dessutom samlar organisationen in bindor till tonårsflickor som utan dem skulle stanna hemma från skolan och missa alldeles för mycket av undervisningen.

Nu kanske någon undrar varför jag har letat upp så mycket om en organisation i Nordamerika. Och det är inte alls för att jag tycker att alla ska börja posta kläder dit … Men Lillians ihärdighet kan inspirera en och annan av oss, eller hur? Och kläder liknande dem som Little Dresses for Africa samlar in passar finfint för flera organisationer här i Sverige också, till exempel Slättmissionens Hjälpande Hand som arbetar tillsammans med mottagare i bland annat Centralafrikanska Republiken och Gambia.

Ytterligare något att bli inspirerad av: alla bilder från så kallade sewing parties!