Startpaket från Brämhult

Nu ska ni få träffa några som jag beundrar väldigt mycket!
Det är Brämhults syförening i Borås.
Sofia som är kantor i församlingen är kusin med en vän till mig och gick i gymnasiet med flera andra, och när jag skulle göra en bok om syföreningar för kanske åtta år sedan fick jag höra att syföreningen där borde vara med i boken.
Rose-Mari som är diakon i församlingen kom och hämtade mig vid stationen, och när vi satt i bilen sa hon att de som är med i föreningen är världens underbaraste.
När vi kom fram förstod jag vad det betydde!
Två av medlemmarna, Asta och Ella som är systrar, har jag lärt känna lite bättre eftersom vi kom på att de hade känt min mormor när de var små. Men Sofia håller mig informerad om vad som händer annars också!
Nu vid terminsstarten hade Gun tagit med sig det som hon har arbetat med i sommar — startpaket till nyfödda. Hon skickar dem till PMU.

Startpaket inspekteras och beundras. Foto: Sofia Falk
PMU tar alltid emot startpaket för nyfödda och ser till att de kommer till användning på olika håll i världen, bland annat på Panzisjukhuset i DR Kongo.
Ett komplett babyset ska innehålla mössa, kofta, ett par byxor, ett par sockor och gärna en filt.
Materialet i kläderna ska vara lätt att tvätta (viktigast är alltså att undvika garner som lätt filtar ihop sig).
Kläderna ska i första hand vara i storlek för nyfödd, men på nutritionsavdelningen på Panzisjukhuset finns det lite större barn som inte heller har något, så storlekar upp till ett år är också användbara. Märk paketet med klädstorleken.

Packade och delvis uppackade paket — för alla vill ju titta på innehållet! Foto: Sofia Falk
Filten ska vara minst 56×70 centimeter, gärna större. Stickad filt, virkad filt, dubbelsydd tygfilt, fleecefilt allt går bra, bara det är lätt att tvätta. Gör man filtar med många garnsnuttar eller med rutor får man tänka på att fästa trådarna supernoga eftersom tvättmetoden kan innefatta en del gnuggande!
Både stickade och sydda byxor går bra till de nyfödda. Till äldre barn är det nog bäst med sydda byxor.
Sockorna kan också vara stickade eller virkade babyskor, eller köpta babysockor.
Alla klädpaket vacuumpackas i Vårgårda, så märk paketet eller påsen med klädernas storlek. Plastkasse eller tygkasse, en till varje paket, är bra!
I Kongo kompletteras varje babypaket med fyra tygblöjor. Vill man skicka med tygblöjor i sitt paket så går det bra! Man kan också lägga i en mjuk leksak som tål vacuumpackningen.
Gör man inte kompletta paket så är det bra om man skriver i ett följebrev vad det är i lådan eller påsen, så kan personalen komplettera.
Adressen (skriv gärna "Startpaket till Panzisjukhuset"  på paketet):
PMU
Skattegårdsgatan 1
447 35 Vårgårda
Och så finns också möjligheten att sätta in 150 kronor på PMU:s gåvokonto till ett baby-kit eller 100 kronor till ett barn-kit, så köps sakerna in på plats i Kongo.
Heja Gun och alla ni andra som ser till att det finns startpaket till de nyfödda!