Hur stor ska en filt vara?

Ett exemplar av Solfjädersfilten — beskrivning finns här.
Det har kommit en fråga:
Här kommer ett mail från en hittills inte så van "hjälpstick- och virkerska", men med vissa handarbetsgener nedärvda från både mor och mormor och farmor. Jag har med stor behållning genom åren läst alla dina "Sticka-skicka-värma-böcker" och hoppas nu själv kunna bidra. Jag följer även din blogg och inspireras av alla vackra alster som redovisas där.En tanke/önskan/förfrågan: Jag, och kanske fler med mig, skulle uppskatta tips om lämpliga storlekar på filtar. När man läser i beskrivningar anges ibland mått, men lika ofta "lagom stor". Några tips om ungefärliga mått, kanske redovisade på din blogg, vore toppen. Framför allt vill jag inte råka sticka eller virka för litet.Bästa hälsningar och allt gott!Susanne

Och en sicksackfilt — beskrivning här, fast jag har använt annat garn.
***
Hej Susanne!
Det är vad man brukar kalla en bra fråga!
Och den är bra både för att den är relevant och för att den är svår att svara på.
Sticka & skicka har ju samarbetat med flera olika hjälporganisationer, och Joakim och jag har bett dem att berätta vad som behövs i deras arbete.
Louise på Erikshjälpen och Human Bridge (det innebär också Läkarmissionen, ni som brukar stötta den organisationen) har sagt att filtar till nyfödda behöver vara minst 60×80 centimeter. Hela innehållet i ett startpaket finns uppräknat här.
Helen på PMU gav mig en gång minimimåtten 56×70 centimeter, och hela innehållet i ett PMU-startpaket finns uppräknat här. Det är PMU som ser till att Panzisjukhuset i Kongo har startpaket till sina nyfödda.
Ingrid på Slättmissionens Hjälpande Hand har inte gett mig några mått för filtar, så för den insamling som vi arbetar med just nu kan du kanske ha 60×80 som mall och göra filten lite större om garnet räcker med inte tveka att skicka den om den blir en aning mindre — vad tror du om det?
Tack för att du är med och arbetar!
Hälsningar från
Anna