Från flykting till företagare

Nu måste jag bara visa något som kom från IM Fairtrade häromdagen.
Det här är Florida i samhället Shanga i Tanzania:

Såhär skriver IM Fairtrade om henne:
Florida i Tanzania oroade sig ofta över hur hon skulle försörja sig. När WomenCraft kom till Floridas by blev hon jätteglad. Det visade sig att de sökte efter kompetenta kvinnor som ville starta med korgtillverkning. Florida kände att här var hennes chans. Hon lyser av stolthet när hon berättar om sina fina korgar och vad arbetet betyder för hennes ekonomi.
Jag ville veta mer, såklart, och letade upp WomenCrafts egen webbplats. Där fick jag veta att WomenCraft är ett socialt företag som har mer än 300 anställda i 17 byar i det område där tre länder möts: Tanzania, Burundi och Rwanda. Alla konsthantverkarna är kvinnor, och de är organiserade i 24 grupper som tillverkar bland annat korgar. Florida är med i en av korggrupperna, Tushirikiane.

Korgar från Tushirikiane. Bild lånad från WomenCrafts webbplats.
Många av kvinnorna är flyktingar sedan många år — de har bott i flyktingläger i Tanzania sedan folkmorden i Rwanda och Burundi. Resten är kvinnor som är födda och uppväxta i Tanzania. Nu arbetar de tillsammans. Många av dem har levt i stor utsatthet: ungefär en tiondel av dem är HIV-positiva, och undernäring, AIDS, kvinnomisshandel och analfabetism är vanligt i det här området. Nästan alla i grupperna har försörjningsansvar för en HIV-positiv eller AIDS-sjuk familjemedlem eller för ett barn som har förlorat sina föräldrar.
Floridas grupp, Tushirikiane, bildades 2007 när WomenCraft kom till Shanga och letade efter kvinnor som redan var duktiga på korgflätning och som ville använda den kunskapen för att komma igång som yrkeskvinnor. I presentationen på WomenCrafts webbplats säger Florida: "Att jag kan fläta korgar är det viktigaste jag har." Tushirikiane har hand om ett eget sparsystem där var och en av gruppmedlemmarna under en period har tillgång till en lite större summa av det som de gemensamt har sparat.
Och IM Fairtrade skickade förstås ut bilden av Florida för att berätta att Tushirikiane-gruppens korgar finns att köpa i Sverige nu. Här är de. Vore det inte något alldeles särskilt att lägga frukt eller bröd eller garn i en sådan korg?