Tack från Khatoon

Medarbetarna i Karlskoga har fått öppna många lådor! Foto: Khatoon
Medarbetarna i Karlskoga har fått öppna många lådor! Foto: Khatoon

Det har kommit ett brev och några bilder från Soheila och hennes medarbetare i föreningen Khatoon också! I våras bad ju Khatoon och Kyrkkaffebloggen tillsammans med Hemmets Journal alla hjälpstickare att sticka Pyttipannasjalar, mössor och vantar dels till kvinnor och barn som söker hjälp hos Khatoon och dels till Khatoons butik som samlar in pengar till arbetet med att stödja utsatta kvinnor och deras barn. Det blev … massor! Ni är verkligen fantastiska!

Saras hus är alltså det skyddade boende som föreningen Khatoon driver. Soheila berättade just att häromdagen flyttade tjugotvå nya in där, fyra mammor och arton barn, och precis som de andra som bor där får de stanna tills det går att slussa dem vidare till ett ”vanligt” hem där de kan känna sig trygga. Omsorg i form av stickad och virkad värme från er gör att de känner sig extra välkomna, det är jag säker på.

***

I Hemmets Journal nr 18 startade Föreningen Khatoon, Hemmets Journal och Kyrkkaffebloggen en kampanj, som pågick till och med 31 maj.

Responsen blev stor, och vi fick många paket från hela Sverige. I flera av paketen låg, förutom det stickade, fina kort och brev med hälsningar och lyckönskningar.

Vi har fått in massor av stickade vantar, mössor, sockor, baskrar, sjalar och tröjor. Vi har inte hunnit räkna allt, men vi vet att det är ungefär 500 lådor som har kommit, och vi tror att det är ungefär 10 000 plagg sammanlagt. Det roligaste att packa upp var de små tröjorna!

En del av kläderna har delats ut på det skyddade boendet, och resten sparas till julklappar och till dem som kommer till boendet framöver. Foto: Khatoon
En del av kläderna har delats ut på det skyddade boendet, och resten sparas till julklappar och till dem som kommer till boendet framöver. Foto: Khatoon

Nu när vi börjar gå mot höst kommer mycket av det stickade att delas ut till de boende på Saras hus. En del kommer vi att slå in som julklappar till de boende till jul. Ingen på Saras hus kommer att frysa i vinter, tack vare alla dessa fina stickade gåvor. Vi är mycket tacksamma för alla som deltagit i kampanjen och tagit sig tid att sticka och skicka!

Soheila & medarbetarna i föreningen Khatoon

***

Pyttipannasjalen är en av de modeller som finns med i Garnglädje — jag bad Maria Samuelsson, som arbetar i en församling i Svenska kyrkan, att vi skulle få publicera den som ett hjälpstickningsprojekt, och hon sa ja direkt. Så ni som ännu inte har provat att sticka Sveriges populäraste sjal, ni kan göra det med den nya boken. Det är säkert fler än Khatoon som gärna tar emot varma, vackra sjalar i vinter för att ge dem vidare till kvinnor som behöver både värmen och den personliga omtanken.

Ni som bor i kommuner dit det har kommit flyktingar från Syrien eller asylsökande från andra länder nu under året, ring kommunens växel och fråga efter någon som arbetar med att samordna stöd till de nyanlända. Föreslå en julklappsinsamling där alla som vill kan lämna in varma vantar, halsdukar, sjalar, mössor och sockor — kanske med en förtryckt etikett på rätt språk, så att hälsningen verkligen blir vänlig och rätt.

Det kom många mössor. Och de kommer nog att behövas  vinter! Foto: Khatoon
Det kom många mössor. Och de kommer nog att behövas i vinter! Foto: Khatoon

Ni som bor i Karlskoga, Jönköping och Karlstad kan såklart lämna era bidrag till Tehuset på respektive ställe! Passa på att fråga lite om verksamheten där också.

Ni som bor i Stockholm kan ta kontakt med Stockholms Stadsmission eller med diakoniarbetarna i S:ta Clara, till exempel.

Men först av allt ska vi förstå jubla en liten stund över det fantastiska resultatet av Sticka & skicka V. Det är roligt att kunna få berätta om det såhär under bloggens sista dagar. Ett stort och varmt tack till alla er som har varit med och hjälpt till! Hoppas att ni känner hur värmen strömmar tillbaka till er hela vintern igenom!

1 reaktion på ”Tack från Khatoon”

  1. Carol Thuresson

    Jubel!! 😀
    Vilken fröjd av färger och värme! Ett helt berg… Vilka fantastiska människor det finns i vårt ”kalla och reserverade land”. Tror vi får börja ändra på den fördomen genom att sprida allt det goda som händer. Kyrkkaffebloggen har varit ett förträfflig sådant forum. Vi måste nu skapa nya vägar och forum! Eller hur?!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.