Syskonen Scholls dag

I lördags, den 22 februari, var det 71 år sedan Sophie och Hans Scholl avrättades.

De var två av medlemmarna i en Münchenbaserad studentgrupp som tillsammans med en filosofilärare skrev och spred flygblad där de uppmanade Tysklands befolkning att se vad Adolf Hitler och hans medarbetare höll på med och att göra motstånd. Flygbladen trycktes i hemlighet och fraktades på olika sätt ut över stora delar av Tyskland, och ett exemplar som via Sverige nådde England trycktes i stora upplagor där för att sedan spridas över Tyskland.

Det här vet säkert många av er, men här är en liten utmaning: se till att några högstadieelever och gymnasister i er närhet också får höra om Vita rosen den här veckan!

På biblioteket kan man hitta eller beställa Hermann Vinkes bok Sophie Scholls korta liv och Inge Scholls bok om syskonen.

På en hel del bibliotek och i webfilmbutiker kan man också beställa den spelfilm som gjordes för några år sedan och som har fått mycket beröm, Sophie Scholl — The Final Days. Här är ”bioreklamen” för den:

Det finns massor att läsa om gruppen, och särskilt om Sophie och Hans Scholl, på engelska och tyska. Jag blir själv alltid tagen när jag ser bilderna av gruppens medlemmar — vardagliga bilder av mycket unga människor som försöker leva trots kriget och som inser att de har ett ansvar. I den här filmsnutten är det lite överdriven musik och redigering, och jag vet inte hur det är med rättigheterna, men jag rekommenderar den för ansiktenas skull:

På Pilgrimslivetbloggen finns en artikel som jag skrev till en tidigare årsdag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.