Sticka & skicka — värme och omtanke och kärlek

 

Hjärtan sprider kärleken lite extra synligt.
Hjärtan sprider kärleken lite extra synligt.

*** Den här listan uppdaterades i augusti 2014 ***

Vad kan passa bättre idag än en ny adresslista?

Den innehåller några nya adresser, för de senaste veckorna har jag träffat folk som arbetar med insamlingar på några nya ställen.

Det finns många möjligheter att sprida värme och omtanke och kärlek. Hoppas att du som letar kan hitta en som passar dig!

Och du som vill göra något litet extra idag för att fortsätta sprida kärlek framöver: virka ett eller flera hjärtan att sedan sy fast på mössor, koftor, tröjor, vantar och byxor i takt med att de blir klara! Till mössor och vantar kan det vara bra med reflexgarn, men det går förstås bra utan också.

(Observera: bidrag till AFFC:s arbete i Manduar går numera till Marie Boberg, inte som tidigare till Anita Blomberg.)

***

 

Hyllie Park-kyrkan full av varma kläder till nyfödda -- babypaket som skickas till Erikshjälpen. Foto: Linda Brandes
Hyllie Park-kyrkan full av varma kläder till nyfödda — babypaket som skickas till Erikshjälpen. Foto: Linda Brandes

Babypaket kan man skicka till

Erikshjälpen/Human Bridge 
Bergmossevägen 5
570 15 HOLSBYBRUNN

eller till

PMU
Skattegårdsgatan 1
447 35 Vårgårda

***

Slättmissionens Hjälpande Hand tar gärna också emot babypaket och dessutom alla sorters barnkläder, leksaker, barnvagnar och annat som passar barn (och som inte är på svenska, eftersom mottagarna finns utomlands), och adressen är

Slättmissionens Hjälpande Hand
Stenum Romlycke
532 94 Skara

Vill man att innehållet ska gå till något särskilt ställe, till exempel Sukuta i Gambia eller de romska barnen i Rumänien, så kan man skriva det på paketet eller i ett brev som man lägger i paketet.

***

Annicas Ludwikafilt är en av de beskrivningar som provvirkas. Foto: Annica Haglund
Annicas Ludwikafilt har fått namn efter en katolsk nunna som Barnhem Lodz samarbetar med. Foto: Annica Haglund

Alla sorters stickade, virkade och sydda kläder i alla storlekar, leksaker och ritmaterial tar Annica i Frändefors emot för Barnhem Lodz räkning. Det är en svensk-polsk barnfamilj i Polen som har möjlighet att ordna frakten utan kostnad, och kläderna går direkt till utsatta familjer och barn på institutioner i Lodz och Warszawa:

Annica Haglund
Östra Stenshult 415
46297 Frändefors
***
I Solberga nära Kungälv finns Nordisk Östmissions insamlingscentral. Där tas kläder och mycket annat emot, sorteras och packas så att det kan transporteras till något av de länder i Östeuropa där det behövs. När jag var på Örtagården träffade jag flera som är engagerade i det här arbetet på olika sätt, och de berättade också att det finns en inlämningsplats i Göteborg. Såhär presenteras hjälpsändningsverksamheten på organisationens webplats:

Ett av många glädjeämnen i NÖ är klädinsamling och transporter till öst! Våra trogna medarbetare i Solberga arbetar med stor energi med kläder och annat som kommer till vårt huvudlager. När det blir fullt går allt iväg till öst och delas ut genom lutherska församlingar.

Alla slags kläder för barn, ungdomar och vuxna är välkomna. Kryckor, käppar, rollatorer och rullstolar (om sådana finns) tar vi också gärna emot.
Varje lördag är lagret vid Solberga kyrka öppet kl. 9–11. Våra medarbetare Elsie (0303-526 12) och Sylvia tar emot och går igenom allt och packar i lådor.
I Göteborg kan man kontakta Bengt Westholm, 031-69 18 09. Vi förmedlar gåvor vidare till Solberga.

***

I Kristianstad finns Östermalmskyrkan, en samarbetskyrka som har vänner i Litauen och kör med hjälpsändningar dit.

Varannan onsdagseftermiddag, udda veckor, är det stickcafé på andra våningen. Alla är välkomna, och då går det också bra att lämna in bidrag. Annars ska det nog gå bra att posta:

Östermalmskyrkans församling
Litaueninsamlingen
Lasarettsboulevarden 6
291 33 Kristianstad 

***

Christinas bidrag till Stolpvarvet, en av AFFC:s satsningar. Foto: Christina Duvenett
Christinas bidrag till Stolpvarvet, en av AFFC:s satsningar. Foto: Christina Duvenett

Bidrag till AFFC:s arbete i Manduar, främst textilbindor och blöjbyxor men också till exempel damtrosor i alla storlekar och enkla tygblöjor (lakanstyg, 70×70 centimeter, sicksackade kanter), skickar man till

AFFC c/o Marie Boberg
Gunnarsbo 98
791 93 Falun

***

Bor du i eller i närheten av Västervik? Biståndsgruppen i Marieborgskyrkan tar emot barnkläder och förmedlar dem till hjälpprojekt:

Marieborgskyrkan
Biståndsgruppen
Ängalundsgatan 8
593 35 Västervik

***

Många av Kyrkkaffebloggens läsare har stöttat samhället Loki i Rift Valley i Kenya på olika sätt genom Birgitta och Kea Arnlund som har bott där i några år. Sök på Loki här på bloggen och läs mer om att sponsra matkasse till utsatta barn, bli skolfadder eller sponsra eller köpa klänningar från syverkstaden!

Linda som har varit där och lett en sykurs tar gärna emot shorts och byxor till pojkar, spädbarnskläder till startpaket och klänningar till flickor. Kontakta henne genom hennes blogg om du vill hjälpa till!

***

Du som vill hjälpa till med något här i Sverige — här är några platser där det behövs olika handgjorda saker:

Bidrag som kom in till Hjälpstickan i Skövde under Sticka & skicka IV. Foto: Hjälpstickan i Skövde
Bidrag som kom in till Hjälpstickan i Skövde under Sticka & skicka IV. Foto: Hjälpstickan i Skövde

Hjälpstickan tar emot hemstickade (enbart hemstickade!) mössor, vantar, sockor, halsdukar och tröjor till hemlösa och andra utsatta, främst män. Det finns inlämningsplatser på många håll i landet, och det insamlade delas ut av olika organisationer och församlingar. Göteborgsfilialen tar gärna emot stickat och virkat till barn också.

Björnkramar — Linda i Umeå klär på IKEA-nallar och ser till att barn som behöver något extra får en. Var med och skänk nalle, porto, sydda/stickade/virkade nallekläder eller alltihop

Maria klädförråd i Malmö tar gärna emot barnkläder och babypaket (för svenskt klimat) till utsatta familjer — du som vill lämna eller skicka något, kontakta förrådets ansvariga!

Göteborgs Räddningsmission tar gärna emot spädbarnskläder och barnkläder — det finns en öppen förskola särskilt för romska barnfamiljer, och många av dem har kommit till Sverige med väldigt lite och behöver påfyllning. Startpaket med lite olika plagg till nyfödda är mycket välkomna!

Ambulansnallar — Röda Korsets Kolumbinas i Växjö ser till att ambulansförarna i Kronoberg har stickade nallar med sig till barn som måste åka ambulans. Fråga din lokala Röda Korset-krets om de inte kan ta kontakt med närmaste räddningstjänst eller akutmottagning!

Insamlingen till neonatalavdelningen på Uppsala Akademiska Sjukhus tar emot extra mjuka sydda/stickade/virkade spädbarnkläder i prematurstorlekar — närmare instruktioner och mönster finns såklart på bloggen

Det finns mycket att göra, eller hur? Och det är inte meningen att någon ska göra allt, men vi kan göra lite var … Ha så roligt, och berätta gärna om vad ni fastnar för och engagerar er i. Det är alltid roligt att få se bilder också!

2 reaktioner på ”Sticka & skicka — värme och omtanke och kärlek”

  1. Carol Thuresson

    Tänk så mycket vi kan göra för en varmare och vänligare värld – från våra soffhörn! Tack Anna för att du hjälper oss hitta fram med våra saker!

  2. Måste erkänna att det är så man skäms när man tänker saker som ”jag behöver en ny mössa, har tröttnat på den gamla” medan det finns de som inget har. För egentligen behöver jag verkligen INTE någon ny mössa som tar plats i hallen. Jag tänker lägga handarbetstid och energi i vår på att göra av med garn hemma som blir saker till andra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.