Sommartårta

Vad kan passa bättre att börja den här veckan med än en vacker och extra god sommartårta?

När vi höll på med Stickcafé var det en virkad tårta med spritsad grädde och jordgubbar som väckte nästan mest uppmärksamhet — så jag bad Mia i Lund, en tårtkreatör som är mycket beundrad bland våra gemensamma vänner, att komponera en extra hög jordgubbstårta till boken. Sofia, som har hjälpt mig med många av böckerna, bakade den till fotograferingen i Örebro. Och nu bjuder jag självsvåldigt på den här: varsågoda, alla som behöver något alldeles extra!

På bilden är det Nelina som smakar.

***

Man måste ju få smaka på grädden! Foto: Magnus Aronson
Man måste ju få smaka på grädden! Foto: Magnus Aronson

Mias sommartårta med jordgubbar

Det här är en somrig jordgubbstårta med friska smaker.

Den har fyra sockerkaksbottnar och tre olika fyllningar. Tycker man att bottnarna blir lite väl tjocka kan man skära bort lite grann (och göra till exempel dammsugare av det bortskurna).

Halloncurd och lemon curd brukar jag försöka göra ett dygn innan jag lägger ihop tårtan.

Ett tips är att lägga ihop tårtan ett eller ett par dygn före servering och ställa den i kylskåpet – då blir den extra god! Dekorera sedan med grädde och bär samma dag som den ska ätas.

Mia, Lund

 

en extra hög tårta

Förberedelsetid: gärna 1 + 1–2 dygn, annars den tid som det tar för två sorters curd att svalna och för två sockerkakor att gräddas och svalna

Ugn: 180˚, 30–40 minuter

 

halloncurd (gärna ett dygn i förväg):

500 g hallon

1 dl socker

1 ägg

50 g smör

2 msk maizena

 

lemon curd (gärna ett dygn i förväg):

100 g smör

2 ägg

2 dl socker

1½ citron

 

tårtbotten (gör två):

3 ägg

3 dl socker

1 dl vatten

3 dl mjöl

1½ tsk bakpulver

 

vaniljmousse:

3 äggulor

1 msk äkta vaniljsocker

½ dl florsocker

3 dl vispgrädde

 

dekoration:

3 dl vispgrädde

minst fem stora jordgubbar, gärna många

 

Börja med halloncurd: passera hallonen genom en sil ner i en kastrull. Rör ner socker och ägg och hetta upp blandningen – den får inte koka! Tillsätt smör och maizena och sjud under omrörning tills det tjocknar. Låt svalna.

Fortsätt med lemon curd: finriv citronskalet och pressa saften ur citronerna ner i en kastrull. Rör ner en deciliter av sockret tillsammans med smöret och värm tills allt har löst sig. Låt blandningen svalna lite. Vispa ägg och en deciliter socker poröst och rör ner detta i kastrullen. Sjud på svag värme tills det tjocknar. Det får inte koka! Låt svalna.

Nu är det dags för tårtbottnarna. Gör två, en i taget, såhär: vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner detta i äggsmeten (det är viktigt att röra försiktigt – annars blir kakan kompakt och gummiaktig). Värm vattnet och tillsätt det. Häll i smeten i en smord och bröad form och grädda längst ner i ugnen, 180 grader varm, i 30–40 minuter.

När kakan har svalnat, dela den på mitten så att den blir till två tårtbottnar.

Vaniljmousse: vispa äggulorna pösiga med vaniljsocker och florsocker. Vispa grädden för sig och rör ner den.

 

Lägg sedan ihop tårtan såhär: lägg en av bottnarna på ett tårtfat och skjut in bitar av bakplåtspapper eller smörpapper under den hela vägen runt.

Bred ut halloncurden på denna botten.

Lägg på nästa botten och bred på ett tjockt lager med vaniljmousse.

Lägg på ännu en botten och bred lemon curd på den.

Lägg sedan på den sista tårtbottnen.

Här är det alltså bra om man har tid att sätta en kupa över tårtan, alternativt täcka den med plastfolie, och låta den stå i kylskåp i upp till två dygn, men det går att göra den färdig direkt också!

 

Vispa grädden, men inte för hårt. Bred sedan grädde på tårtans kanter och ovansida. För att få ett fint och jämnt lager kan man använda en sprits – det är också bra om man vill göra snygga ”gräddvolanger” här och där.

Dekorera tårtan med jordgubbar, hela eller halverade.

Dra bort alla pappersbitar – och vips, tårtan står på ett rent fat och är klar för servering!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.