Salomes kofta

Salomes kofta på en lite större flicka -- hon kom till församlingshemmet i Ekerö med mamma och pappa och lillasyster. Foto: Magnus Aronson
Salomes kofta på en lite större flicka — hon kom till församlingshemmet i Ekerö med mamma och pappa och ett alldeles nytt litet syskon. Foto: Magnus Aronson

På Stickstämman i Ransberg berättade jag om hjälpstickning – och så fick jag vara med på resten av programmet också. Jag valde Tant Koftas grundkurs i koftstickning uppifrån och ner och lärde mig att räkna ut starten på en kofta i valfri storlek och att göra osynliga ökningar åt höger och vänster.

Sedan satte jag ihop några av momenten från den lilla kursen med idéer från modeller som jag har arbetat med tidigare.

Resultatet av det första experimentet blev en kofta till Salome, som var ett halvår då. Hon använde den i ett par månader, och sedan lånade jag den till en dag med fotograf-Magnus. Att den inte kom med i Garnglädje beror dels på att jag redan hade gjort ganska många egna beskrivningar i ordning och dels på att jag inte lyckades hinna med att skriva ut den här. Det var lite tråkigt, för bilden är ju en av de vackraste!

Salome fick tillbaka sin kofta, och jag stickade ytterligare en i samma garn, fast med mörkblå ränder istället för vita. Den har åkt till Riga och väntar på ett barn att värma där.

Är det något som verkar konstigt i beskrivningen, så hör av er — jag är bara tacksam för rättelseassistans.

***

Koftan börjar med halskanten som stickas i rätstickning med slätstickade raglanmaskor (halsringningen blir inte rund utan rektangulär, och den blir ganska vid). Resten av koftan stickas i slätstickning utom de fem första och fem sista maskorna som hela tiden stickas räta och utgör framkanterna. Ärmkanterna och nederkanterna är också rätstickade för enkelhetens skull.

Precis som på Femtimmarskoftan maskar man av alla maskor utom den sista på ärmen, sätter maskan på en virknål och virkar ihop ärmens kanter, sätter maskan på höger sticka, stickar ryggpartiets maskor och fortsätter med nästa ärm utan att klippa av garnet – och på det viset fogas framstyckena också ihop med bakstycket.

Den som vill kan såklart sticka ärmen runt på strumpstickor eller på en annan rundsticka med mjuk kabel, ta av garnet efter avmaskningen, börja om uppe vid ryggpartiet, sticka över till andra ärmen och sticka den likadant.

Ytterligare ett alternativ är att sätta båda ärmarnas maskor på trådar, sticka klart koftans nederdel och sedan sticka klart ärmarna.

Tips från Tant Kofta: sticka på en lång, mjuk rundsticka, så är det enkelt att vika stickningen, placera raglanräderna mot varandra och se hur koftan kommer att se ut.

Koftan på bilden är stickad med fyravarvsränder – det blir ganska många trådar att fästa. För att få lika många fästtrådar i båda framkanterna kan man vid varje färgbyte knuffa över stickningen till rundstickans andra ände och börja nästa färg från den sidan istället. Håll ett öga på den rätstickade kanten bara!

***

Stickor: jag har stickat hela koftan med en rundsticka nummer 3½ (och en virknål i samma grovlek), men lägg gärna upp på stickor nummer 2½ och byt till 3½ på v 6, så håller halsringningen ihop lite bättre

Garn: som passar till stickor nummer 3½ – koftan på bilden är stickad i Bravo Color från Schachenmayr och ett litet omärkt restnystan i vitt

Förkortningar: vö (vänsterökning – se film ovan), hö (högerökning – se film ovan)

***

Fyrkantig ringning och raglanökningar. Foto: Magnus Aronson
Fyrkantig ringning och raglanökningar. Foto: Magnus Aronson

Lägg upp 16 m (ena framstycket), sätt en markör på höger sticka, lägg upp ytterligare 18 m (ena axelpartiet), sätt en markör, lägg upp 26 m (ryggpartiet), sätt en markör, lägg upp 18 m (andra axelpartiet), sätt en markör, lägg upp 16 m (andra framstycket).

Sticka 1 v r.

De jämna varven är koftans rätsida.

Varv 2: sticka rm fram till 1 m före första markören, hö i nästa m, flytta markör, vö i nästa m, sticka rm fram till 1 m före andra markören, hö i nästa m, flytta markör, vö i nästa m, sticka rm fram till 1 m före tredje markören, hö i nästa m, flytta markör, vö i nästa m, sticka rm fram till 1 m före fjärde markören, hö i nästa m, flytta markör, vö i nästa m, rm till varvets slut. Varje ökningsvarv resulterar i åtta nya m.

Varv 3: rm utom m direkt före och efter markörerna – de stickas a.

Varv 4: som v 2.

Varv 5: som v 3 fram tills 4 m återstår, maska av 2 m, sticka de två sista r.

Varv 6 (kan vara ett bra ställe att byta färg på garnet): 2 r, 2 omsl (ersätter de två avmaskade m), sedan som v 2.

Varv 7 och alla ojämna varv som följer stickas aviga m utom de 5 första och 5 sista m som stickas räta.

Varv 8: som v 2.

Varv 10: rm.

(Vart 4:e v från rätsidan, alltså vart 8:e v, har inga ökningar. Det är enkelt med fyravarvsränder: på den här koftan är första v med vitt garn alltid utan ökningar.)

Varv 12: som v 2.

Fortsätt på detta vis fram till och med v 41 (och kom ihåg att göra knapphål!). Eftersom halsringningen är ganska vid går det också bra att förlänga oket ett par eller flera v för att göra koftan större (förläng också ärmar och nederdel i så fall).

V 42 (början): sticka rm fram till 1 m före första markören, hö i nästa m, flytta markör, vö i nästa m, sticka rm fram till 1 m före andra markören, hö i nästa m.

Plocka bort den andra markören, vänd och sticka am tillbaka till första markören, ta bort den, vänd och sticka slätstickning på samma m i 11 v. Detta är början på den första ärmen.

Ena framstycket sitter alltså kvar på ena stickan, resten av koftan sitter orörd på andra stickan – det blir lite trångt, men det brukar gå bra!

Vill du ha en kedja av större m i kanterna, så att det blir enkelt att virka ihop ärmen sedan, så sticka sista m på varje v a, vänd på stickningen och lyft den r som start på nästa v.

Ärmens varv 13: 1 r (eller lyft 1:a m), 2 tills, sedan r v ut.

Fortsätt i slätstickning.

Ärmens varv 17: r tills 3 m återstår, 2 tills r, sticka sista m (a om du vill lyfta den som start på nästa v).

Fortsätt i slätstickning.

Upprepa v 13 på v 21, 29 osv och varv 17 på v 25, 33 osv.

Sticka fram och tillbaka på ärmens m tills den är nästan lagom lång.

Byt sedan garn om du vill, sticka 7 v r och maska av på ett avigv. Spara sista m, sätt den på en virknål, vik ärmen dubbel med avigsidan ut och virka ihop den med smygmaskor.

Sätt m på högra stickan, vö i ryggstyckets första m, sticka ryggstyckets m fram till sista, hö i ryggstyckets sista m.

Dags för andra ärmen – sticka den likadant som första.

Nu är det dags för avslutningen av det v som påbörjades före ärmstickningen: andra framstyckets m (som börjar med en ökning i m efter markören). Nu ska också framstycke, ryggstycke och framstycke sitta ihop igen.

Fortsätt med slätstickning (avigvarv börjar och slutar med 5 rm) tills koftan är nästan lagom lång. Kom ihåg knapphålen!

Avsluta nederkanten med 7 v r och maska av från avigsidan.

Ingen montering – fäst trådarna, sy i knappar och var glad över en ny liten kofta!

***

Vill du skriva ut beskrivningen? Skriv i kommentarfältet före slutet av nästa vecka så skickar jag en PDF med e-post.

33 reaktioner på ”Salomes kofta”

  1. Hej!
    Tack för en fin beskrivning som jag väldigt gärna skulle vilja lära mig att sticka efter.
    Lisbeth.

  2. Riktigt bra förklarat. Nu måste jag prova att sticka uppifrån och ner. Kan du vara snäll och skicka en pdf till mig också.
    Tack

  3. inger Vestlund

    Så fin kofta vad är storleken på ditt mönster ? Vill gärna få mönstret.
    M.V..H Inger

    Svar till Inger:
    Ja, Salome var ungefär ett halvår när hon började använda den — hon är ganska stor. Vår fotomodell var ju redan storasyster, så jag tror att hon var minst ett och ett halvt. Du ser kanske att ärmarna är lite korta för henne. Men som jag skrev, halsringningen är vid, så vill du göra en större storlek kan du göra ytterligare ett par ökningsvarv och förlänga ärmarna och nederdelen.

  4. inger Vestlund

    Tack

    Vet ej vad jag ska göra för att modifiera?
    M.V.H Inger

    Svar till Inger:
    Vad vill du modifiera?

  5. Kerstin Lindberg

    Jag vill gärna ha mönstret för att testa att sticka uppifrån och ner. Tack på förhand. Kerstin

  6. Christina Duvenett

    Vilken fin kofta. Roligt med en beskrivning som passar lite äldre barn. Har fått garner av min svägerska som skulle passa bra till denna kofta. Tacksam om du skickar beskrivningen.

  7. Carol Thuresson

    Åh fin den är Salomes kofta.. Och ljuvligt namn från ljuvlig tjej!
    Tar gärna emot en pdf.
    Tack för ytterligare inspiration 🙂

  8. Kopiera texten, klistra in den i ett Word-dokument. Så har ni beskrivningen på papper! Då kan man spara den som ett pdf-dokument.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.