Mias kvällsmatsbröd

I söndags åkte Mia och jag på utflykt till Tirups örtagård efter förmiddagsmässan i Sankt Peters kloster.

Sedan sa hon: ”Kan du inte följa med hem och baka bröd?”

Ett nytt recept, inte så väldigt originellt men faktiskt väldigt lyckat, blev resultatet!

Nybakat på söndagskvällen.
Nybakat på söndagskvällen.

Mias kvällsmatsbröd

fyra knubbiga limpor som gräddas tillsammans på en plåt eller i en långpanna
Jäsning: ca 30 + 30 minuter
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter

skållning:
3 dl rågmjöl (grovt eller fint)
5 dl vatten
½ dl matolja
½ dl sirap
1 msk salt

4 dl vatten
50 g jäst
3 dl solrosfrön
ca 15 dl vetemjöl + lite mer till utbakning

Mät upp rågmjölet i en bunke. Koka upp vattnet, häll det över mjölet och rör till en jämn gröt. Rör ner olja, sirap och salt och låt blandningen stå i ungefär en kvart.

Rör ner fyra deciliter kallt vatten och kontrollera så att blandningen blir fingervarm — om det behövs, vänta på att den svalnar lite till. Smula ner jästen och rör tills den har löst sig.

Tillsätt solrosfrön och vetemjöl och arbeta degen en liten stund. Den ska vara ganska kletig. Täck över den med en bakduk och låt den jäsa till dubbel storlek (det tar ungefär en halvtimme).

Peta ner degen i bunken, häll lite mjöl på bakbordet och knåda degen ordentligt där. Dela den i fyra bitar och forma varje bit till en oval limpa. Lägg dem på en plåt eller i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Klipp mönster i limporna med sax om du vill. Täck över dem och låt dem jäsa till dubbel storlek — ungefär en halvtimme.

Grädda dem i 225 graders ugnsvärme i ungefär 20 minuter. Låt dem svalna upp och ner på plåten eller på galler. Skär upp en till kvällsmat och ge bort eller frys in resten!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.