Martin Luther King

Idag är det 85 år sedan Martin Luther King föddes.

Här är en liten bit av hans sista tal, i Mason Hall i Memphis den 3 april 1968, kvällen innan han blev skjuten. ”I’ve been to the mountaintop” brukar det kallas:

Om han hade nöjt sig med att vara en dynamisk pastor och inte börjat tala om politiska frågor hade hans chanser att fylla 85 ökat enormt. Det var ju hans kamp för mänskliga rättigheter som retade upp en del — och hur har vi det i Europa nu? Det finns mycket kvar att göra … Maggan, som jag känner lite grann, arbetar just nu för att Jamila och hennes familj inte ska bli utvisade till ett land där de säger att de aldrig har varit. Ingrid arbetar för att romska barn i Rumänien inte ska behöva frysa (och för att ge dem framtidshopp). Soheila arbetar för att skydda kvinnor och barn mot hedersvåld. Elise arbetar mot trafficking och försöker stötta kvinnor som sitter fast i prostitution. Och det är bara några exempel, förstås. Resten av oss kan stötta dem i deras arbete genom att fråga dem vad de behöver hjälp med eller till och med bara genom att skicka ett heja-meddelande. Gör det idag, så blir det en liten hyllning till Martin Luther King också!

Inspiration.
Inspiration.

Martin Luther Kings postuma självbiografi, som är en sammanställning av olika tal och artiklar som han skrev, redigerad av Clayborne Carson, kom i en ny utgåva i höstas när det var I have a dream-jubileum. Den finns att beställa här. Läs och bli inspirerad till smådåd och stordåd i hans anda!

1 reaktion på ”Martin Luther King”

  1. Franck Siljestrand Kamoun

    Tack för delningen av detta starka tal och att du kopplar det till vad dessa kvinnor du nämner gör idag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.