Klockargårdsvästen

Ytterligare en liten väst som är inspirerad av Petras lilla tröja i boken Värma en liten! Det är Elin Beck-Friis som har gjort också den här, och hon passade på att bjuda på beskrivningen nu innan Kyrkkaffebloggen ”stänger”. Tack, Elin!

Klockargården som västen är uppkallad efter är församlingshemmet i Kristberg (mellan Motala och Linköping i Östergötland).

(Att jag inte bjuder på någon länk till boken beror på att den är slutsåld och inte kommer att tryckas om. På Bokbörsen finns just den här morgonen två exemplar tillgängliga. Annars kan man ju låna den på biblioteket!)

Den nya lilla västen. Foto: Elin Beck-Friis
Den nya lilla västen. Foto: Elin Beck-Friis

Klockargårdsvästen

Storleken är ungefär 0–3 månader.

Västen stickas helt i rätstickning i ett stycke på stickor ca 3–4 mm (beroende på hur hårt du stickar).  Jag stickade min i Järbos Lady (50g = 125 m) på stickor 3½, och då gick det åt 1½ nystan. Jag stickar lite löst, och därför har jag minskat maskantalet från originaltröjan. Originalets maskantal står inom parentes för er som stickar hårdare.

Vi stickar ju olika hårt, och olika garn ger olika storlekar och egenskaper vid stickning. Därför har jag mätt västen så det blir lättare att anpassa stickningen efter din stickteknik och ditt garn.  Min väst mäter ca 24 cm i nederkant, så anpassa din stickning så att detta stämmer någorlunda. Västen också ungefär 24 cm hög, så om du vill förminska eller förstora västen är det bra att utgå från en kvadrat för att proportionerna ska bli rätt.

Lägg upp 40 (50) maskor och sticka rätstickning i 2 cm, övergå sedan till slätstickning och sticka detta i 13 cm.

Du har nu kommit till ok-delen. Övergå till rätstickning igen.  Sticka 14 (18) maskor, sätt de följande 12 (14) på en avmaskningsnål, sticka varvet ut.

Sedan stickas sidorna för sig tills de mäter 9 cm (detta bildar hålet för halsen).

Lägg upp de 12 (14) maskorna i nacken och sticka fram och tillbaka över alla 40 (50) maskorna i ytterligare 9 cm.  Nu är oket klart.

Sticka slätstickning i 13 cm och avsluta med 2 cm rätstickning. Maska av.

Knapplapp: Lägg 3 upp nya maskor på stickan, för över de 12 (14) maskorna från avmaskningsnålen till stickan och lägg upp ytterligare 3 maskor. Du ska nu ha 18 (20) maskor på stickan. Sticka rätstickning fram och tillbaka över dessa maskor i ca 12 varv.

På varv 3 och 9 görs knapphål enligt följande: 2 räta, 1 omslag, 2 tillsammans – sticka sedan tills du har 4 maskor kvar – 2 tillsammans, 1 omslag, 2 räta.

Sy till sist ihop sidorna och sy i 4 knappar.

Lycka till!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.