Förlåtelse i verkligheten

Är det någon Kyrkkaffebloggen-läsare som har antagit Desmond och Mpho Tutus förlåtelseutmaning, som jag skrev om i början av månaden?

Det går fortfarande bra att anmäla sig och börja på de 30 dagarna!

Man kan förstås undra vad som är realistiska förväntningar på förlåtelse och försoning. Hur bra kan det bli?

För några dagar sedan kom jag att tänka på den här filmsnutten, som är en del av en konsert under en stor körtävling. Att jag hittade den från början beror på att en kör som jag var med i ett tag tävlade på den stora festivalen i Llangollen i Wales för, ja, vad kan det ha varit, sju år sedan. Stellenberg Girls Choir var där och vann alltihop, och jag blev helt fascinerad av dem. En gång när vi stod utanför det stora konserttältet och väntade vällde det fram en enorm massa tonåringar i två olika stilar — alla hade långkjol och svart tröja, men det var två olika färger på kjolarna, och de som hade den ena färgen hade dessutom avancerade frisyrer med pinnar i håret och prickar målade i snirkliga mönster i ansiktet.

”Vad är det?” frågade vi.

”It’s tribal”, sa en av dem.

Och sedan hörde vi dem sjunga.

Det är svårt att prata om hudfärger utan att det låter illa, men något av det mest fascinerande med tonåringarna från Stellenberg var naturligtvis att deras helt olika bakgrunder var så tydliga. Kören såg verkligen ut som det moderna Sydafrika — och finns det något bättre sätt att befästa att alla hör ihop än att sjunga tillsammans?

I Llangollen sjöng de både extremt avancerad nutida körmusik och traditionell sydafrikansk musik. Jag önskar att deras konserter därifrån hade funnits på Youtube, men de senaste dagarna har jag i alla fall titta på dem och lyssnat på dem i den här videon flera gånger. De sjunger tillsammans med en manskör vars medlemmar är i ungefär samma ålder som de och antagligen har lika vitt skilda familjeberättelser om hur det är att leva i Sydafrika:

Det här är alltså unga människor i ett land som fram till för inte så länge sedan hade ”raslagar”. Så nog måste väl förlåtelse och försoning kunna bli verklighet på fler håll?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.