Fira Mors dag med en förlossning

Bahati och bebis på Panzisjukhuset i DR Kongo.
Bahati med sitt andra barn på Panzisjukhuset i DR Kongo. Foto: Läkarmissionen

Allting ordnat inför Mors dag?

Jag har fått ett litet brev från Läkarmissionen som vill ha hjälp att tipsa så många som möjligt om att man kan ge en förlossning i Mors dags-present.

Bättre present går nästan inte att hitta på, eller hur?

Läkarmissionen arbetar på Panzisjukhuset i Kongo och på Nkingasjukhuset i Tanzania för att fattiga kvinnor ska få möjlighet att föda sina barn säkert och slippa alla de risker det innebär att föda hemma på jordgolvet.

– En kvinna på min gata fick flera komplikationer när hon födde hemma, och barnet dog på vägen till sjukhuset. Då lärde jag mig något, och senare hörde jag att det är bra att föda här, säger Bahati.

Hon är 21 år och har precis fött sitt andra barn, en pojke på tre kilo. Han låg felvänd, och Bahati fick förlösas med kejsarsnitt på Panzisjukhuset i Kongo. Utan sjukhusvård hade det kunnat gå riktigt illa.

Via vår sida www.morsdagsakuten.se kan man bekosta en eller flera förlossningar och samtidigt få ett fint gåvobevis att ge bort till sin egen mamma. På Panzisjukhuset kostar en förlossning 150 kronor, och på Nkinga kostar den 215 kronor — den faktiska kostnaden för en förlossning är olika på de båda sjukhusen. [Men fortfarande ingenting jämfört med vad en förlossning kostar i Sverige — Annas anm.]

Johanna, som ni har träffat förut här på Kyrkkaffebloggen, har varit i Kongo och träffat en av förlossningsläkarna på Panzisjukhuset:

Johannas kollega Eva skriver:

Att ge en kvinna möjlighet att föda sitt barn på sjukhus är förstås viktigt medicinskt. Men att familjen får professionellt stöd och vård vid förlossningen har även andra fördelar. Bättre pappor till exempel. Det är viktigt att papporna får förståelse för vad en graviditet innebär. De behöver inse att kvinnan inte kan utföra lika hårt kroppsarbete som tidigare och att familjen behöver spara ihop pengar för att kunna ta sig till ett sjukhus för att föda. Ofta har mannen ansvar för familjens ekonomi, och därför är det väldigt viktigt att han är delaktig. På sjukhuset involveras papporna och man pratar också familjeplanering och hjälper till med preventivmedel.

Har du redan ordnat present? Det går ju att komplettera den. Svårt att tänka sig en mamma som inte skulle bli glad över att bli uppvaktad med en sådan här gåva som också en annan mamma får glädje av!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.