Använd lite till

En sak som jag har undrat mycket över är alla miljövänlighetsrekommendationer som går ut på att vi ska byta ut alla glödlampor/kylskåp/bilar/spisar/vad-som-helst mot mer energisnåla varianter. Om de lampor och apparater och maskiner som vi har fungerar, borde vi inte också tänka på hur mycket energi det går åt för att tillverka en ny? Att byta när något är trasigt och inte går att reparera är en fråga, men att göra sig av med fungerande saker för att ersätta dem med nytillverkade därför att de nytillverkade drar mindre mängd ström? Dröjer det inte ganska länge, kanske många år, innan den besparingen är gjord? Och vore det inte smart att använda befintliga saker så länge som möjligt för att ta vara på allt som har investerats i tillverkningen av dem?

(En annan intressant fråga är förstås varför det är så svårt att få saker reparerade. Jag tror inte att vi behöver använda några konspirationsteorier för att komma fram till att det kan bero på att många är intresserade av att vi ska köpa nytt istället för att laga.)

det här är en intressant artikel, tycker jag. Den refererar mycket till brittisk politik, men det mesta går att transponera till svenska förhållanden:

British families should stop buying new cars, fridges and washing machines and instead repair them when they fail in a bid to save the environment, a senior Government adviser has said.

Professor David MacKay, the energy department’s chief scientific adviser, said that electronic equipment and cars should be kept for as long as possible and then disassembled so that components can be recycled.

Householders “buying lots of stuff and then throwing it away” make it “difficult” for ministers to reduce the country’s energy consumption, Prof MacKay said.

Officials believe that re-using household appliances and furniture could save families £1 billion a year as well as create work for repair shops across the country.

David MacKay utvecklar resonemanget:

“One difficult challenge is the way in which economic activity and growth currently is coupled to buying lots of stuff and then throwing it away. When a fridge, clothes-washer, or microwave develops a fault we throw it away instead of repairing it. Car manufacturers love us to buy a new car every few years. The whole system could use significantly less energy if we designed things to last, if we only bought things we need to use, if we used them for their full life, repairing them when necessary, and then disassembled them carefully so that components could be re-used. How can we get there from here?”

Visst låter det väldigt vettigt?

Och då säger en politiker att MacKay måste bestämma om han ska vara rådgivare åt energidepartementet eller om han ska gå med i Jordens Vänner och sticka sockor åt sig själv. Visserligen är brittisk politik full av spetsiga uttalanden, men …

Fram för använda-lite-till och för fina stickade sockor i så fall!

Eller vad tycker ni?

2 reaktioner på ”Använd lite till”

  1. Ingela göransson

    Åh, så glad jag blir när jag läser ditt inlägg om ”köp och släng”. Jag tänker liknande tankar när jag ”arbetar” på Röda Korsets, Kupan, och plockar upp oanvända kläder, eller nya kläder där en dragkedja är trasig. Före jul då plockade vi fram mängder av julsaker, tex nya blå kulor till julgranen, rosa glitter. Förmodligen använda en säsong och sedan utbytta mot nästa modefärg inom julinredning. En turkosglittrig adventsljusstake i plast, fångade mitt öga…(jag älskar turkos)…den köpte jag. Och den får bo kvar hos mig livet ut. Byter till energisnåla lampor gör jag väl när de inte fungerar, som sitter i nu 🙂 Tack för bra artiklar!

    Svar till Ingela:
    Tack Ingela! Då är vi två! (Och grattis till ditt fynd!)

  2. Jag har hört att Sovjet på sin tid utvecklade en glödlampa som hade en enorm livslängd jämfört med dem som vi i väst har haft tillgång till eftersom de levt efter den princip som den brittiske professorn nu förespråkade.

    Jag måste erkänna att jag och min man köpte en ny bil i höstas och jag hade ”miljöångest” över detta beslut. Så jag har försökt intala mig att vi i alla fall fortfarande bara har en bil, att vi sorterar vårt avfall och lagar mycket kläder. Men sonen kommer ha många shorts till sommaren för nu är knäna så utslitna även runt lapparna att jag har varit tvungen att ge upp!

    Jag är tyvärr inte förvånad över det som Ingela skriver om kläder med trasiga dragkedjor… många har idag inte en symaskin och det är för billigt att köpa nytt!

    Roligt att höra fler som försöker dra sitt strå till stacken. Läste igår att på sajten https://www.ifixit.com/ så får man en del hjälp med att laga saker som gått sönder.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.