Vinn reflexgarn till hjärtan som sprider ljus!

Ett reflexhjärta passar nästan överallt! Foto: Amanda Sköld
Ett reflexhjärta passar nästan överallt! Foto: Matilda Sköld

Det är så roligt att se och höra om alla som är med och virkar hjärtan i Sticka & skicka del III! Hurra för er! Jag har läst på bloggar, hört om det i kassan på Panduro där de var lite förbluffade över sin nya storsäljare (”Vi måste beställa hem mer nu igen. Det var något med Erikshjälpen …?”), sett bilder från Erikshjälpen när kuvert kommer fram och fått veta att reflexgarnet har blivit en storsäljare i Hemmets Journals webbutik (det kan ju bara bero på en sak).

Och varje hjärta resulterar i 50 kronor som kommer att bli till hälsokontroller, mediciner, mat och skolundervisning för barnen i Bhalswa utanför New Delhi och i andra barn- och familjeprojekt som Erikshjälpen stöttar!

När jag köpte fyra förpackningar reflexgarn till min mamma (som kommer att virka MINST 48 hjärtan om jag känner henne rätt … varje förpackning räcker till ett dussin hjärtan) passade jag på att köpa fyra förpackningar till.

50 meter garn i varje. Vinn!
50 meter garn i varje. Vinn!

En av dem kan man vinna ganska enkelt:

Skriv i kommentarfältet om någon eller något som har spridit ljus till dig så har du chansen att få ett av dem med posten nästa vecka!

(Det går bra att bara skriva ”jag vill gärna vinna reflexgarn” också.)

På måndag kväll drar en slumpgenerator fyra vinnare, och jag hör av mig och ber om adresser för att kunna posta. Hoppas att det blir bra på det viset!

***

Ola Olsson. Foto: Erikshjälpen
Ola Olsson. Foto: Erikshjälpen

Tre frågor till Erikshjälpens programkoordinator för Indien, Ola Olsson, om Bhalswa Dump Yard:

Varför hamnar familjer på soptippen? 

– Flera av familjerna jag träffade under mitt besök har levt på soptippen under flera generationer. En av kvinnorna berättade att hennes föräldrar flyttade till Delhi för att få ett bättre liv. Väl i Delhi hamnade de till slut på soptippen och har sedan blivit kvar. Kvinnan jag träffade hade en liten son och kommer förmodligen att bo hela sitt liv på soptippen, trots riskerna. Hon menade att det inte fanns några alternativ.

Vilka risker finns för dem som bor och jobbar här?

 – De som tar hand om soporna kan få skärskador, komma i kontakt med olika kemikalier och så vidare. De tunga lastbilarna och maskinerna som hanterar soporna innebär också en risk. Alla vill få tag på ”dyrgriparna” bland soporna – det gör att man måste vara först fram när det kommer ett nytt lass. Inte så långt före mitt besök klämdes en ung kille till döds vid en olycka uppe på soptippen. Boendesituationen innebär också stora problem. Mellan skjulen rinner lakvatten från soptippen. Vattenprov har även visat att dricksvattenbrunnarna påverkats av föroreningarna från soptippen, vilket innebär stora risker.

Vad gör Erikshjälpen för att hjälpa dem?  

– Vi satsar på insatser för att förbättra barnens möjligheter till utbildning och hälsovård. Vi arbetar också med att hjälpa kvinnorna att organisera sig i självhjälpsgrupper. Det ger dem möjlighet att samtala om sin situation och tillsammans spara pengar och hitta fler sätt att försörja sig på.

29 reaktioner på ”Vinn reflexgarn till hjärtan som sprider ljus!”

  1. Inger Jorsten Bolin

    De som sprider ljus till mig är de boende på ett gruppboende för funktionshindrade som jag arbetar på. De kramar och klappar och leende jag får varje dag sprider både värme och ljus för mig. Det är världens bästa arbete.

  2. Min styvpappa sprider ljus över vår tillvaro
    när han kommer och tar han om min dotter på morgonen,,innan dagis öppnat, så jag hinner till jobbet 🙂

  3. Min livliga Bolonka sprider väldigt mycket ljus och värme runt sig. Att någon blir överlycklig över att jag kommer hem känns fantastiskt. 🙂

  4. Vill gärna vinna reflexgarn och virka <3 till Erikshjälpen som nyss öppnat här i Uppsala!
    Materialet är lite' dyrt för en "slank" plånbok!
    Hjärtehälsningar
    Ingrid

  5. Min familj sprider ljus över mig nu. Haft en jobbig vecka då jag fick diagnosen MS och började bromsbehandling direkt men min familj dök upp redan första behandlingsdagen och satt bredvid mig till den tredje och sista dagen för denna gången. Det värmer mig. Jag vill gärna vinna reflexgarnet så jag kan virka hjärtan och bidra till något bra denna hösten. Med medicinens pris har jag tyvärr ingen möjlighet att köpa reflexgarn själv.

  6. Jag har köpt reflexgarn och ska virka hjärtan och skicka.

    Skulle vara kul att vinna så jag kan virka flera reflexhjärtan.

    Jag tycker att det är vi som är glädjespridare som virkar reflexhjärtan och att det blir stor glädje när vi hjälper dom som har det svårt att få det lite bättre.

  7. Jag blir alltid glad av att titta in till Soili. Hon gör så mycket fint och sprider så otroligt mycket fjärrvärme. Plus att hon hinner hantverka fina presenter åt sina nära och kära och till olika föreningar. Hon är en ljus människa.
    Jag skulle tycka om att få se Soili få lite mer reflexgarn.

  8. Pingback: Nytt till Manduar — och en liten reflexgarnspåminnelse | Kyrkkaffe

  9. Carol Thuresson

    Om jag vann reflexgarn skulle jag dela det med Bibbi som här önskar garnet till Soili 🙂 Hennes underbara blogg och hantverk lyser upp min tillvaro!

  10. Min familj behöver ljus och värme just nu då min pappa hastigt gick bort förra veckan, vi är tacksamma för alla vänliga människor i vår omgivning som faktiskt sprider detta och stöttar oss i vår sorg.

  11. Jag skulle gärna vinna detta för att kunna hjälpa till att lysa upp höstmörkret för de som behöver det.

  12. Jag vill gärna vinna reflexbandet! Var iväg igår till en tyg- och garnaffär (den enda härikring) för att inhandla band och sticka hjärtan, men de hade inga.
    De som sprider ljus till mig är alla i mitt liv, på ett eller annat sätt lyser de upp min tillvaro varje dag!

  13. Jag skulle hjärtgärna vinna en förpackning reflexgarn.
    Så annorlunda.
    Någon som sprider ljus i min tillvaro är mitt barn´barn,
    Tänk ,jag ska virka ett hjärta till honom.
    Så praktiskt ,de blir ju inte hårda och man kan inte göra sig illa på dem.

  14. hej det vore ju kul att vinna jag har faktiskt virkat 10 st som jag vill skicka till er men har ingen adress kan jag få adressen så ska jag skicka till er de hjärtan jag har virkat kram maria

    Svar till Maria:
    Här kommer den igen!

    Sticka & skicka
    Erikshjälpen
    570 15 HOLSBYBRUNN

  15. Jag vill gärna vinna refleksgarn så att jag kan virka hjärtan åt er. Min nya vän Ullrika är riktig vänn.Förra torsdagen spenderade hon med en vänn som mådde dårlig och som hon sen fick köra till psykakuten, detta istelle för att åka på körövning. Inte många ställer upp så.

  16. Kristina davidsson

    Skulle vilja vinna reflexgarn så jag kan virka hjärtan för att sprida glädje för barn som behöver det..

  17. Margareta Dahlqvist

    Stallet, alla hästar och underbara människor där är mitt ljus när det är tungt med mina sjukdomar, utan dem skulle det inte gå!
    Reflexer behöver vi alla, tvåbenta som fyrbenta!

  18. Min 81-åriga mamma stickar värme till de behövande. Hon har i över 10 år stickat filtar, mössor, tröjor m.m som hon lämnar ner kassvis till vår lokala kyrka. Det har blivit 100-tals alster genom åren. Vore kul att få ge henne ett garn hon aldrig sett.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.