Vårdagar i Hamburg

Kollektivmålning i hallen för hållbar utveckling. Titta på paletten!
Kollektivmålning i hallen för hållbar utveckling. Titta på paletten!

Här kommer en liten hälsning från 34. Evangelischer Kirchentag i Hamburg! Den avslutades igår med friluftsgudstjänst i stadsparken klockan tio på förmiddagen. Vi var 130 000 personer där!

Sedan den började i onsdags har en programbok på 620 sidor, en specialpreparerad stadskarta och en specialupptryckt sångbok med 116 sånger varit överlevnadspaketet för ungefär 150 000 deltagare. Väldigt många av dem skaffade dessutom en blå scarf och en blå T-shirt med Jerusalemskorset och några ord ur Andra Moseboken 16:18, ”Soviel du brauchst” (”Vad du behöver”), tryckta på. 5 500 ungdomar arbetade som volontärer för att allt skulle fungera. 3 000 brassmusiker spelade i avslutningsgudstjänsten.

Lokalkultur: sjömanskör med Hamburgs maskot (längst till höger) på ett av mötets podium.
Lokalkultur: sjömanskör med Hamburgs maskot (längst till höger) på ett av mötets podium.

På det hela taget var det ganska överväldigande, alltihop. Sven-Bernhard Fast, som är biskop i Visby och som var där, sa att om man skulle delta i alla programpunkter så skulle det ta ett år — men alltihop är över på fem dagar.

Kyrkkaffe? Jo, i Tyskland finns det en stark och synlig rörelse för rättvist producerade varor. En av mina vänner berättade att när Kirchentag för några år sedan gav en stor tysk klädkedja i uppdrag att trycka alla möteskläder blev det stora protester: vi kan inte prata om rättvisa om vi inte själva tar ansvar för det vi köper! Så vid nästa möte blev det återigen Fair trade-bomull och T-shirts sydda på fabriker där personalen får vettigt betalt. Och såvitt jag förstod det är allt kaffe som serveras på Kirchentag Fair trade-märkt. Jag provade dessutom ChariTea-iste som var väldigt gott!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.