Våra hjärtan ska få sprida ljus i Moldavien

Var med och virka reflexhjärtan! Foto: Matilda Sköld
Var med och virka reflexhjärtan! Foto: Matilda Sköld

Ni som virkar Hjärtan som sprider ljus vet ju att pengarna som de resulterar i kommer att gå till arbetet bland barnfamiljerna på soptippen i Bhalswa utanför New Delhi i Indien och till arbete bland utsatta barn i Kambodja. Häromdagen fick jag reda på att Erikshjälpen också kommer att använda en del till att stötta utsatta barn och ungdomar i Moldavien, som ofta kallas Europas fattigaste land. Här är en av de flickor som redan har fått hjälp där och som nu hjälper andra!

***

Nastea, volontär på dagcentret där hon själv fick kläder, mat och kärlek. Foto: Erikshjälpen
Nastea, volontär på dagcentret där hon själv fick kläder, mat och kärlek. Foto: Erikshjälpen

Nastea bryter den onda cirkeln

Nastea, eller Anastasia Poptosova som hon egentligen heter, föddes 1992 i staden Balti i norra Moldavien. Hennes pappa lämnade familjen strax efter att hon hade fötts, och hennes mamma gifte om sig några år senare.

Familjelivet blev stormigt. Droger och alkohol var en del av vardagen.  1998 fick Nastea en syster, men bara två år senare lämnade mamman familjen för en annan man.

Hon kom tillbaka men föll in i samma mönster som tidigare.
– Jag kommer ihåg att en vän till mamma gav henne droger, berättar Nastea. Om mamma inte gav min styvpappa pengar till droger så slog han henne. En kväll slog han henne så mycket att jag inte trodde jag skulle få se henne vid liv på morgonen.

Så här ser verkligheten ut för många barn och unga i Moldavien. Landet har 4,3 miljoner invånare, och en miljon av dem bor och arbetar utomlands.  Föräldrar lämnar sina barn hos mor- eller farföräldrar, grannar eller ibland äldre syskon för drömmen om att tjäna lite bättre utomlands.
– Många barn har ingen vuxen i närheten. Ingen som motiverar dem, hjälper dem med läxorna eller ser vad de gör efter skolan, berättar Sandu Danilenco som är föreståndare för en av Erikshjälpens samarbetspartners i Moldavien. Det blir en ond cirkel. Det är de som är friska och arbetar hårt som flyttar utomlands. Kvar är pensionärer, studenter, sjuka och så barnen.

Nastea och hennes lillasyster. Foto: Erikshjälpen
Nastea och hennes lillasyster. Foto: Erikshjälpen

Första gången Nastea kom till centret Bread of Life var hon 11 år. Då hade hennes styvpappa  för andra gången hamnat i fängelse för droginnehav.

Bread of Life är ett dagcenter som drivs av en kyrka i staden, med stöd från Erikshjälpen. Här fick Nastea och hennes syster mat, kläder, en varm dusch, kärlek och omtanke.

I dag bor flickorna, sedan en tid tillbaka, hos pastorn i den kyrka som driver centret.  Deras mamma har blivit fråntagen vårdnaden om döttrarna. Nastea har fått hjälp av kyrkan att läsa vidare på universitet.

Men i stället för att fly Moldavien, som många andra, stannar hon kvar. Hon arbetar nu som assistent på centret Bread of Life och hjälper andra barn och unga som är i samma situation där hon själv varit.

Kanske kan Nastea vara en av dem som är med och bryter den onda cirkeln som landet hamnat i.

***

Det här korta BBC-reportaget om hur Unicef arbetar med information om trafficking i Moldavien visar ganska mycket av vad som händer:

3 reaktioner på ”Våra hjärtan ska få sprida ljus i Moldavien”

  1. Ingalill Engström

    Hej. Vilken tragisk uppväxt. Hoppas det går fortsatt bra för systrarna. Och alla andra barn/ungdomar. / Ingalill

  2. Pingback: Hit sprider våra hjärtan ljus | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.