Välkomna till Holsbybrunn!

Välkomna till Holsbybrunn!
Tack, alla som har hjälpt till!

Det är inte bara hos Hemmets Journal i Malmö som Sticka & skicka ska firas — Erikshjälpen, Human Bridge och Skandinaviska Läkarbanken i Holsbybrunn en bit från Vetlanda vill också tacka alla er som har hjälpt till på olika sätt!

Ni som har skickat med era adresser i paketen ska ha fått den här inbjudan med posten nu, men jag skickar ut den här också för säkerhets skull:

Tack för din hjälp i vår Sticka & skicka-kampanj!

Välkommen till oss på Erikshjälpen!

Känslan när vi såg alla vackra mönster, kläder och filtar här på depån i Holsbybrunn i höstas var obeskrivlig! Nu vill vi rikta ett stort och varmt tack till dig som bidrog till denna jättesuccé och samtidigt välkomna er hit för en rundtur på Erikshjälpen/Human Bridge. Vi vill så gärna berätta om allt det vi fick se och barnen som fick en värmande start i livet.

När vi drog igång kampanjen Sticka och Skicka, tillsammans med Hemmets Journal, Skandinaviska Läkarbanken och Libris, kunde vi inte i riktigt förstå storleken på engagemanget. Paket kom in från alla håll, från Pajala i norr till Malmö i söder, och snart anslöt sig extra frivilliga för den roliga uppgiften att öppna, packa om och samtidigt njuta av allt det som hade stickats ute i landet. Det var väldigt mycket glädje som spreds kring 17 kubikmeter babykläder och filtar, för hela 20 000 plagg skickades in under kampanjperioden 1 oktober till 7 december.

20 000 plagg och filtar!
20 000 plagg och filtar!

Mycket av kläderna skickades iväg med en gång. Barnläkaren Britt Gustafsson tog med sig extra mycket packning med stickat material och överlämnade till sjukhus och mammor med nyförlösta bebisar i Mpongwe, Zambia och stora containrar sändes iväg till Tanzania, Kongo, Kosovo, och Ukraina, med hjälp av Human Bridge.

I dagarna får du också Erikshjälpens tidning. Där finns ytterligare en artikel om Sticka och Skicka men också mycket annat som vi vill berätta om vårt arbete som vi kan göra för barnen tack vare alla er givare!

Har du och kanske hela din stickgrupp möjlighet att komma hit så är ni varmt välkomna! Vi visar er vad Erikshjälpen gör och hur hjälpen kommer fram. Anmäl er eller ta kontakt med oss om ni undrar över någonting.

Anmäl att ni kommer på tel 0383-46 74 50 (vxl) senast tisdagen den 9/4. Vi bjuder på fika!

Torsdag 11 april kl 09.00-11.00 eller kl 14.00–16.00
Torsdag 16 maj kl 09.00-11.00 eller kl 14.00–16.00

***

Hälsningar från Dadeldhura i Nepal.
Hälsningar från Dadeldhura i Nepal.

Läkaren Maria Cederlund tog med sig en rejäl packning med kläder till Nepal då hon arbetade för Skandinaviska Läkarbanken i början av året.

Skandinaviska Läkarbanken ger fattiga och sjuka människor möjlighet till sjukvård. Varje år åker ett 50-tal läkare och annan sjukvårdspersonal för att göra frivilliga insatser i låginkomstländer i Afrika och Asien. Under sex veckor ger de medicinsk hjälp till behövande människor. Maria har skickat oss ett brev. Läs här om hennes upplevelser:

22 januari 2013

Hej!

Så roligt att få ha med sig så fina presenter från Sverige, det är så uppskattat! Innan jag började dela ut kläderna var jag och en indisk kollega här hemma hos två kvinnor som bor nära sjukhuset och visade upp några av plaggen för dem. Kvinnorna är förlamade och mestadels sängliggande efter olyckor som skett i ungdomen. De har lärt sig att sticka och får då och då i uppdrag att sticka exempelvis ett par stycken enklare barnplagg som sedan skänks till patienter som är i stort behov. Dessa kvinnor var glada att få se lite nya modeller, och förhoppningsvis kan de senare sticka något liknande själva.

Jag skickar över bilder på Harina Panero som precis har fått sitt tredje barn, en liten pojke. Harina säger att hon är glad över att få kläder till sin son. Det finns förståelse för att det är omsorgsfullt arbete som krävs för att kunna sticka sådana små fina kläder.

Ur min synvinkel sett är spädbarnen de mest utsatta patienterna, och att de hålls varma är essentiellt för att de inte ska drabbas av exempelvis infektioner. Här i Nepal är kylan svår att tackla, framför allt nu vintertid då det ofta är frost på nätterna och man oftast inte har varken kläder eller bostäder som är anpassade till detta.

Här är vägbeskrivningen!
Här är vägbeskrivningen!

Under gårdagen kom det in ett svårt sjuk pojke, fem dagar gammal, som hade fått blodförgiftning och var mycket illa däran. Han föddes här på sjukhuset och var frisk då, men när han och hans mor skrevs hem från sjukhuset fick de, enligt en gammal tradition som fortfarande tillämpas i vissa byar, sova ute i kylan och smutsen bland getterna under de första nätterna efter förlossningen, vilket senare med all säkerhet bidrog till att den lilla pojken fick blodförgiftning och sedan dog under natten till idag. Det är ett mycket sorgligt men tydligt exempel på vikten av att spädbarn hålls varma.

Hälsningar,

Maria Cederlund

Underläkare, Kirurgkliniken, Falu Lasarett

***

På baksidan av inbjudan finns vägbeskrivning och tips om att passa på att också besöka Erikshjälpens second hand-butik i Vetlanda.

Så, nu är det bara att anmäla sig och se fram emot en mycket, mycket intressant dag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.