Sykurs i Loki

Klassbild med alla elever och lärare! Foto: Birgitta Arnlund

Det har kommit ett helt album med glada bilder från Loki i Rift Valley i Kenya — Loki med ANA-gruppen, Loki med de vackra smyckena, Loki med dockprojektet, Loki där Birgitta och Kea Arnlund arbetar … Kyrkkaffebloggen har sannerligen haft mycket att rapportera därifrån, och jag vet att särskilt dockprojektet (där barn i det lilla samhället fick var sin IKEA-docka som Birgitta och vänner tog med från Sverige) fick mycket stöd genom bloggläsare.

Färdig klänning! Foto: Birgitta Arnlund

Birgitta och min mamma studerade tillsammans på musikhögskolan i Malmö på 1960-talet och 1970-talet, och min farfar lärde känna henne och Kea när han arbetade med flygbistånd, och sedan bodde vi samtidigt i Örebro och jag råkade flyga med Kea dit en gång, så det är så jag har lärt känna dem, dubbelt och nästan tredubbelt kan man säga.

Birgitta och Kea tar ofta emot volontärer i Loki, och just nu har de en hel liten grupp. Såhär skriver Birgitta om det som händer den här veckan:

Den efterlängtade sykursen är igång tack vare Åsas och Evas insats.

Mönster och färgglada tyger. Foto: Birgitta Arnlund

20 turkanakvinnor har träffats på skolan i två dagar nu och sytt kläder till dockorna som barnen fått tidigare. De är fantastiskt duktiga och tålmodiga … och jätteglada.

Tack Linda Westermark för alla fina modeller och mönster som du har bidragit med!

De får även sy kläder till sina barn och sig själva. Allt sys för hand för vi har ännu ingen el på skolan. Åsa och Eva gör ett kanonjobb!

Syskonklädda. Foto: Birgitta Arnlund

Sofia i Borås har ju också gjort klädmodeller till dockan. Jag tror inte att de har nått Loki än, men de får väl bli nästa steg på kursen!

Om det är någon mer som vill designa och göra mönster, hör av er — jag har tre kangas kvar, färgglada och redo för sax och tråd. Uppgiften är alltså att göra enkla kläder som passar på en IKEA-docka och tillverka mönster och beskrivningar till dem (svenska går bra eftersom det kommer att vara svenska lärare på alla kurser nu i början). Mönsterdelarna kan till exempel vara i lakansväv eller i kartong så att det går att använda dem många gånger. Kangan kommer med posten, och sedan får man posta resultatet till Birgitta någon gång när hon är på Sverigebesök eller till någon som är på väg ner för att hälsa på henne (det brukar alltid går bra att lösa sådant).

Vad gör alla mammor? Foto: Birgitta Arnlund

Birgitta skickar också med en fråga: är det någon som vill bli skolfadder åt några barn som bor i samhället och som gärna vill gå i skolan men vars föräldrar inte har råd med skolavgiften? Den är bara på ungefär 13 kronor i månaden, så 160 kronor räcker för ett helt skolår! Det går bra att kontakta Birgitta på adressen birgitta.arnlund[at]gmail.com om man kan tänka sig att göra en sådan insats.

6 reaktioner på ”Sykurs i Loki”

  1. Vad roligt det ser ut att vara på plats och kunna göra något för dessa kvinnor och barn. Jag kommer också att anmäla mig som skolfadder 🙂

  2. Åhh, så roligt att se!
    Kul att sykursen kommit igång. Loki har fått en liten speciell plats i mitt hjärta pga dockprojektet. Ideen till björnkramarna föddes också från detta projekt.

    Svar till Linda:
    Ja, det här är ditt projekt! 🙂
    Ser du att barnet på den nedersta bilden håller en liten IKEA-nalle?

  3. Pingback: Lite mer barmhärtighet och kärlek | Kyrkkaffe

  4. Pingback: Som Linas matkasse fast i Rift Valley | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.