Sticka & skicka del 3: Hjärtan som sprider ljus

Nu är det dags att berätta om del tre av Sticka & skicka — och det är ett samarbete mellan Libris, Hemmets Journal och Erikshjälpen. Alla är så väldigt välkomna att vara med och hjälpa till!

***

Var med och virka reflexhjärtan! Foto: Camilla Sköld
Var med och virka reflexhjärtan! Foto: Matilda Sköld

Virka hjärtan som sprider ljus och skyddar barn!

Efter höstens succéartade Sticka & skicka-kampanj fortsätter nu Hemmets Journal, Erikshjälpen och Libris förlag med en julkampanj för barns skydd. Du som tycker om att virka kan vara med och göra en extra hjärtlig julgåva som sprider ljus i mörkret både i vinter-Sverige och för barn i andra länder.

På soptippen i Bhalaswa. Foto: Ola Olsson/Erikshjälpen
På soptippen i Bhalaswa. Foto: Ola Olsson/Erikshjälpen

Alltför många barn har sitt hem på soptippen utanför New Delhi, Indien. Mer än 3 000 familjer bor och arbetar där. Det är en farlig och utsatt miljö. För att överleva måste barnen hjälpa till att plocka metall, plast, glas – ja, allt som går allt sälja. Många av barnen går inte i skolan, och de är ofta sjuka.

Du som vill hjälpa de här barnen kan virka hjärtan med reflextråd i och posta dem till Erikshjälpen. Hjärtanen kommer sedan att finnas till försäljning i Erikshjälpens gåvobutik som en del i årets julkampanj för barns skydd. Tre hjärtan kommer att kosta 150 kronor.

De familjer som bor på soptippen lever på att leta bland soporna för att hitta saker som de kan sälja vidare. Foto: Ola Olsson/Erikshjälpen
De familjer som bor på soptippen lever på att leta bland soporna för att hitta saker som de kan sälja vidare. Foto: Ola Olsson/Erikshjälpen

För 150 kronor kan ett barn som lever på soptippen få hjälp till bättre hälsa. I hjälpen ingår extra näringsrik mat, vaccinationer, hälsokontroller, mediciner och utbildning i hur barnen kan hålla sig friskare. Detta är en del i ett större projekt för att hjälpa både barnen och deras familjer, med bland annat försörjning och skolgång.

För varje hjärta du virkar bidrar du alltså med 50 kr till arbetet med att ge barn ett tryggare liv!

***

Såhär går det till:
* Du virkar vita, röda eller gråa hjärtan med invirkad reflextråd och skickar dem senast den 14:e oktober 2013 till

Sticka & skicka
Erikshjälpen
570 15 HOLSBYBRUNN

* Erikshjälpen säljer dem i sin gåvobutik fram till årets slut som en del i årets julkampanj för barns skydd.
* Tre hjärtan säljs för 150 kronor, och de pengarna går bland annat till barn som bor på soptippen Bhalaswa utanför New Delhi i Indien.
* Reflexgarnet gör att hjärtat glittrar och reflekterar ljus ungefär som en reflex. Det blir en fin julgåva som kan skickas som julhälsning, ges bort som minijulklapp, hängas i granen eller användas som dekoration på jackan, väskan, barnvagnen eller rullatorn.

För varje hjärta som du virkar bidrar du alltså med 50 kronor till arbetet för att ge barn ett tryggare liv. Du kan virka hur många hjärtan du vill och skicka in, och du är självklart också välkommen att delta i kampanjen genom att beställa hjärtan i Erikshjälpens gåvobutik fram till årets slut!

***

Foto: Camilla Sköld
Foto: Matilda Sköld

Såhär virkar du ett hjärta (OBS! Rättad beskrivning — använd alltså det tunnare reflexgarnet. Det bredare fungerar bra men går åt dubbelt så snabbt!)

Färdigt mått: Ca 6 cm brett

Garn: Restgarn i vitt, rött eller grått som passar till virknål nr 4,5 samt reflexgarn 0,37 mm bredd

Virknål: 4,5

Picot= 3 lm, 1 sm i den 1:a av de 3 lm

Hjärtat virkas med 1 tråd av garnet + 1 tråd av reflexgarnet.

Virka 4 lm och slut till en ring med 1 sm.

Varv 1: 3 lm (= 1:a st), 9 st om ringen. Avsluta med 1 sm i 3:e lm på v (= 10 st).

Varv 2: 3 lm, 2 dst i nästa m, 2 st i nästa m, 2 hst i nästa m, 2 fm i nästa m, 1 st + 1 picot + 1 st i nästa m, 2 fm i nästa m, 2 hst i nästa m, 2 st i nästa m, 2 dst i nästa m, 3 lm, 1 sm i sista m, 10 lm, 1 sm i samma m (= upphängningsögla). Tag av garnet och fäst.

Läs mer om kampanjen och om hur du deltar här!

***

Såhär ser reflexgarnet ut.
Såhär ser reflexgarnet ut.

Reflexgarn är en tunn trådreflex som kan stickas eller virkas ihop med valfritt garn. Garnet finns att köpa i flera grovlekar. På bilderna har vi använt reflexgarn med 0,37 mm bredd. Det går åt ungefär fyra meter reflexgarn till ett hjärta. En förpackning med 50 meter garn räcker till ungefär 12 hjärtan.

OBS! Reflexgarn ersätter inte en vanlig reflex.

Reflexgarn kan köpas i följande postorderbutiker: HJ-shop, tel 040-38 52 80, Garnbutik, tel 070-239 05 66, och Cinas Garn, tel 060-61 13 56 — fråga också i närmaste garnaffär!

16 reaktioner på ”Sticka & skicka del 3: Hjärtan som sprider ljus”

  1. Vilken spännande idé! Och att få göra något för dessa barn som lever och arbetar på en soptipp… GOTT!

  2. HJs garn är 0,37 mm brett och de andra två affärernas är 0,8 mm brett och det är ju det det ska vara i hjärtat. Nu har ju jag redan beställt från HJ, jag tog för givet att alla tre affärerna sålde rätt garn när de var nämnda här på sidan. Men jag antar att man kan ta dubbelt av HJs reflexgarn?

  3. Pingback: Hjärtbeskrivningen igen | Kyrkkaffe

  4. Ville bara berätta att även Panduro Hobby har reflexgarnet, i båda tjocklekarna. Finns i katalogen och borde därmed finnas i deras butiker. Det fanns i alla fall i Lund…

  5. Pingback: En härlig måndag | Bibbis blandning

  6. Pingback: Nytt till Manduar — och en liten reflexgarnspåminnelse | Kyrkkaffe

  7. Pingback: Fyra vinnare och en extra glad flicka | Kyrkkaffe

  8. Pingback: Jättemånga hjärtan! | Kyrkkaffe

  9. Pingback: Våra hjärtan ska få sprida värme i Moldavien | Kyrkkaffe

  10. Pingback: Hit sprider våra hjärtan ljus | Kyrkkaffe

  11. Pingback: Sticka & skicka — värme och omtanke och kärlek | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.