Sportlovsmatsäck: Pizzabullar

Det kommer rapporter från skidbackar och skidspår hela tiden nu, så jag har funderat lite på vad som egentligen är det bästa att ta med ut på sådana äventyr. Min farfar hade ofta en kexchoklad och en apelsin i fickan framtill på sin marinblåa anorak när vi åkte i elljusspåren i Kosta, och när vi kom fram till en alldeles översnöad bänk gjorde han ett lappkast och bjöd. Apelsin är kladdigt — å andra sidan har apelsin aldrig varit så gott som då.

Vi hade det bra, för spåren (fyra olika hölls igång av kommunen om jag minns rätt — kan man tänka sig?) började kanske 150 meter hemifrån. Om man måste åka iväg lite längre behövs det ju mer än choklad och apelsin, och då föreslår jag en termos med något varmt och så pizzabullar. De här finns med i Nybakat, hembakat. Vill man spara lite på sockret kan man använda tomatpuré eller koka en sås på passerade tomater och lite kryddor att ersätta ketchupen med.

Passar bra i matsäcken. Foto: Magnus Aronson

Johannessons pizzabullar

Familjen Johannesson i småländska Södratorp tycker om dessa pizzabullar och bjöd de andra barnfamiljerna i sin församling på dem vid en träff. Succé! ”Ovanligt fluffiga och väldigt goda” var ett av omdömena. ”Man kan variera fyllningen med egna blandningar”, står det i receptet.

ca 40 bullar
Ugn: 225°, 8–10 minuter

50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
1 ägg
ca 13 dl vetemjöl

fyllning:
2 dl ketchup
ca 300 g skinka
ca 4 dl riven ost
2 msk oregano eller pizzakrydda

pensling:
ägg
ev riven ost
ev örtkrydda

Smält smöret i en stor gryta, häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm. Smula ner jästen och rör samtidigt ner salt och socker. Rör om tills jästen har löst sig och tillsätt sedan ägget och nästan allt vetemjöl (spara ett par deciliter till utbakning). Arbeta ihop till en smidig deg. Täck över den och låt den jäsa i en halvtimme.

Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den och dela den mitt itu. Kavla ut varje del till en halvcentimetertjock rektangel. Bre ut ketchupen på hela degsjoken utom på en centimeter utmed ena långsidan. Strimla skinkan fint och strö på den. Fortsätt med ost och krydda. Rulla ihop och skär som till kanelbullar (ungefär två centimeter breda skivor). Lägg ut dem på bakplåtar, täck över dem och låt dem jäsa i minst en kvart. Pensla dem med ägg och eventuellt också ost och/eller örtkrydda. Grädda dem mitt i ugnen, 225 grader varm, i åtta–tio minuter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.