Selmas syförening

1872 års syförening (på denna bild dock utan sin mest kända medlem). Foto: Landskrona museum
1872 års syförening i 1800-talsupplaga (på denna bild dock utan sin mest kända medlem). Foto: Landskrona museum

I år fyller Landskrona 600 år, och den här veckan är det dubbelfirande eftersom det dessutom är 155 år (ja, man bör fira 155-årsdagar också, det tycker jag!) sedan Selma Lagerlöf föddes. Hon föddes ju inte i Landskrona, men hon kom dit som ung lärarinna och blev en viktig person i stadens kulturliv.

I onsdags invigdes Selma Lagerlöf-dagarna med en konsert i Sofia Albertina kyrka där Landskrona Vokalensemble sjöng en kantat som hon och kyrkans organist skrev till kyrkans 100-årsjubileum 1888. Den hade inte framförts sedan dess, så Dag Videke som är organist där nu fick leta upp noterna i ett arkiv och själv skriva ut dem i läslig form till sångarna. Hans kollega Håkan Falk, som spelade orgelstämman, fick nöjda sig med de handskrivna originalnoterna.

Jag var också med på konserten, för ungefär samtidigt som Selma levde Amanda Maier. Hon föddes i Landskrona, blev Sveriges första kvinnliga musikdirektör och flyttade sedan till Leipzig för att studera vidare. Eftersom hon dog ganska ung, och utomlands, har hon blivit mer eller mindre bortglömd i vår svenska musikhistoria — och kanske beror det på att hon är kvinna också. Hursomhelst, det som jag har hittat av hennes musik är alldeles underbart, och det var otroligt roligt att få komma till just Landskrona och spela ett av hennes stycken och dessutom ett som hon själv spelade på många av sina konserter.

Nu kan man kanske undra hur det här hör ihop med Kyrkkaffebloggen, men det gör det — för Selma Lagerlöf var med i 1872 års syförening, en syförening som arbetar vidare än idag och som också deltar i firandet av Selma den här veckan. Såhär:

Lördag 23 november
kl. 10:00 – 12:00 Landskrona Syförening af år 1872, där Selma har varit med, håller sin sedvanliga
julmarknad/försäljning. Stickat, virkat och broderat, hembakat bröd och kakor, sylter, lotterier med vinster och i år bakar vi alla i 72:orna Selma Lagerlöfs Mårbacka recept på havrekakor, som kan köpas och tas med hem. Landskrona församlingshem (Artillerigatan).

Ett tips till alla skåningar alltså!

Hela programmet för dagarna finns här, och lite om konserten kan man läsa i Helsingborgs Dagblad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.