Mer om Selmas syförening

Inte alla syföreningar som har en Nobelpristagare till programförfattare. Bild lånad från Landskrona museum.
Inte alla syföreningar som har en Nobelpristagare till programförfattare. Bild lånad från Landskrona museum.

Den som letar i kyrkkaffe- och syföreningsarkiven kan bli överraskad. Världsutställningen i Landskrona, vad var det? Med en guidebok av Selma Lagerlöf till?

Såhär var det: prosten Ahnfelt var en lärd man som flyttade runt med sin familj mellan olika prästtjänster i Skåne under mitten av 1800-talet. Två av hans döttrar, Josepha och Hedda, hamnade i Landskrona och grundade 1872 en syförening. Vad den fick heta? ”1872 års syförening” förstås!

Josepha hade blivit lärare vid Elementarläroverket för flickor i Landskrona 1869 och föreståndarinna (idag skulle vi säga rektor eller skolledare) 1871, så hon var en inflytelserik kvinna i staden. Bland medlemmarna fanns Josephas lärarkollega Selma Lagerlöf, bankkamreren Elise Malmros och Sofi Gullstrand, vars son Alvar nästan 40 år senare skulle få Nobelpriset.

1888 var det en stor industriutställning i Köpenhamn, och det gav syföreningsdamerna i Landskrona (några av dem hade rest en hel del) en idé: att ordna sin basar till förmån för stadens fattiga i form av en egen världsutställning!

Hela världsutställningen fick plats i ett rum, som i och för sig inte var litet. Men det som har gjort evenemanget till historia är att Selma Lagerlöf åtog sig att skriva en guidebok till alltihop. Hon tog sig an uppdraget med glöd och bjuder också sin läsare på en rundvandring i själva staden. Boken Officiel vägvisare till verldsutställningen i Landskrona 1888 är förstås en raritet. Och syföreningen, numera med namnet förkortat till 1872, finns fortfarande kvar.

***

Den här texten finns med i Kärlek, nål och tråd.

1 reaktion på ”Mer om Selmas syförening”

  1. Hittade din sida på google när jag letade efter 1872 års syförening i Landskrona och blev glad över den information som jag fann. Jag är född och uppvuxen i Landskrona och min mamma var med i 1872 års syförening. Anledningen till att jag gick in på google var att det finns en facebooksida som handlar om Landkrona och att någon hade lagt upp enbild på en port/dörr där det vid sidan om stod olika föreningar som förmodligen höll till i lokaler innanför dörren.
    Tack förinformativ sida.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.