Mer om nallarna i Växjö

Några av nallarna i Växjö. Foto: Smålandsnytt
Några av nallarna i Växjö. Foto: Smålandsnytt

Det var ju nallekalas i Växjö igår — läs om bakgrunden här och se Smålandsnytts reportage här!

Sent inatt fick jag ett meddelande från Vibeke som satte igång alltihop och som nog är ganska överväldigad av resultatet:

Hej Anna,

det blev 200 nallar. Ungefär 30 frivilliga kom och blev bjudna på kaffe och jordgubbstårta. Ambulanspersonalen blev glada och överraskade över det stora antalet nallar.

Nallarna ger inte bara tröst, de fyller ett pedagogiskt syfte också: ambulanspersonalen kan lyssna på nallens hjärta, ge den en spruta, sätta på ett plåster m. m.

Det behövs mellan fem och tio nallar per vecka. En timme efter att ambulansen hade lämnat oss kom ett sms från dem: ”Första nallen har delats ut!”

Med vänlig hälsning,

Vibeke

Smålandsnytt skriver också om projektet:

Kolombinas internationella rödakorsförening tog initiativet till att sticka nallar som ska ges till barn som hamnar i en ambulans för att de ska kunna känna sig lite tryggare.

– Men vi kan också använda dem lite pedagogiskt och visa på nallen vad vi behöver göra med barnet, som att sticka med en spruta till exempel, säger Daniel Suran, narkosskötare på ambulansen i Växjö.

Vibeke Hyltén-Cavallius, ordförande i Kolombinas, sken ikapp med solen då hon hade hoppats på att få ihop 50 nallar, men nu kunde överlämna det fyrdubbla antalet. Stickandet spred sig under de tre månader man hade avsatt och fyra rödakorsföreningar och några andra frivilliga bidrog med nallar. Trots att man utgick från samma stickbeskrivning så är ingen nalle den andra lik vare sig till färg, utseende eller storlek.

– Nu kommer vi att fortsätta med det här, säger Vibeke, och dessutom utmana andra rödakorsföreningar att bidra med nallar till ambulanssjukvården.

När jag berättade om nalleöverlämningen på Online Stickcafé på Facebook skrev Natasja:

Jag bröt armen ganska allvarligt när jag liten (båda underarmsbenen i höger arm var helt av, jag trillade från en klätterställning). I ambulansen på väg till sjukhuset fick jag en apa (fabrikssydd, men ändå) av ambulanspersonalen, den blev min bästa kompis och blev något kul att fokusera på istället för min arm som gjorde ont och var böjd på ställen som en arm inte ska vara böjd på.
Det där kommer att betyda oerhört mycket för de barn som behöver åka ambulans, och å deras vägnar vill jag säga tack till dem som stickat nallarna!

6 reaktioner på ”Mer om nallarna i Växjö”

  1. Vilken kanonidé – hjälpen behövs ibland närmre än vi tror! Förstår att nallarna kommer att göra stor skillnad både hos det sjuka och rädda barnet som får en kompis och inte minst hos ambulanspersonalen som får extrahjälp av nallen! Härligt!

  2. Jag var med på överlämningen av nallarna igår….känner mig lite stolt jag har varit med och stickat nallar åt barnen.

    Svar till Anne-Lie:
    Det ska du verkligen vara! Underbara bilder, och tänk att första nallen delades ut redan en timme efteråt!

  3. Pingback: Sommarprojekt? | Kyrkkaffe

  4. Pingback: Sommardagar | Kyrkkaffe

  5. Pingback: Hit kan man skicka | Kyrkkaffe

  6. Pingback: Sticka & skicka — värme och omtanke och kärlek | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.