Lästips om Kongo (och tips om vad man kan göra)

Här kommer några lästips till alla som har läst om kvinnorna och barnen i Kongo och vill sätta sig in i deras situation lite mer. Tusen tack Lillemor för tre av dem!

Lillemor skrev såhär häromdagen:

Första boken om Ombene.
Första boken om Ombene.

Författaren Christina Wahldén har skrivit två ungdomsböcker om följderna av kriget i Kongo: I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig samt Min systers dotter har många pappor. Mycket läsvärda och gripande berättelser för såväl ungdomar som vuxna.

De handlar om vad som händer när en helt vanlig by intas av rebeller. Ombene bevittnar hur hennes föräldrar och bror mördas, hon själv och hennes systrar våldtas av rebellerna och tvingas följa med dem som fångar.

Tillvaron för flickorna blir därefter fylld av upprepade gruppvåldtäkter, daglig förnedring.

Ombene lyckas fly och hamnar så småningom i kalla Sverige. Trots fysisk trygghet och frånvaro av krig förföljs hon av minnena efter upplevelserna.

Andra boken om Ombene.
Andra boken om Ombene.

Christina Wahldén har själv varit i Kongo för att göra en bok för Röda korset: Du kan glömma bort ditt eget barn – Kvinna i krig.

Min kollega Inger på Libris arbetade för några år sedan med Birger Thuresons bok De glömda kvinnornas röst. Det var så jag hörde om massvåldtäkterna i DR Kongo första gången, och naturligtvis hoppades vi allihop att de var något som skulle upphöra inom kort och att det som skulle återstå var rehabiliteringsarbetet för alla de kvinnor som hade drabbats då, men så har det ju inte alls blivit. Istället har läget förvärrats: nu är det inte bara uniformerade män som ger sig på kvinnor, utan ofta vilka män som helst som ger sig på kvinnor och dessutom barn i alla åldrar.

Ett tips till alla er som vill arbeta för att fler ska få reda på vad det är som pågår i DR Kongo är att titta på alla informationsfilmer som till exempel PMU har gjort och att sprida dem. Precis som Birger Thuresons bok är många av dem sorgligt aktuella trots att det är ett par år sedan de gjordes. Jag har visat de flesta här på Kyrkkaffebloggen: här, här och här till exempel. Men skriv PMU och Kongo i sökrutan på Youtube så kommer det ännu fler!

I höst kommer Berthil Åkerlunds bok om Denis Mukwege ut på förlaget Weyler.

Christina Wahldéns reportagebok.
Christina Wahldéns reportagebok.

Så måste jag naturligtvis påminna om möjligheten att stötta kvinnorna genom att göra babypaket till deras barn. Många kvinnor får kroppen helt förstörd av våldtäkterna, och många blir både skadade och gravida. Alla barn som föds på Panzisjukhuset är inte resultat av gruppvåldtäkter, men alla mammor i området behöver få känna att deras barn är välkomna till världen och att det finns någon som tänker på dem! Här berättar PMU:s Helen Ajdert om vad som behövs i ett babypaket. Gå ihop med några vänner som har lite olika favoritpyssel (att leta efter fina babykläder i begagnat-affärer eller att plocka ihop fina paket av det som andra har gjort kan också vara ett trevligt pyssel!) och kom överens om vilka delar som ska ordnas av vem om du inte vill göra allt på egen hand.

Och en annan möjlighet: en gåva på 200 kronor räcker till ett hygienpaket till en kvinna som vårdas på Panzisjukhuset! Det paketet innehåller 1 pagne (tygstycke), 1 tröja, 1 par sandaler, 1 tallrik, mugg & sked, 1 tandborste & tandkräm, 1 hudkräm, 1 balja, tvål & tvättmedel.

3 reaktioner på ”Lästips om Kongo (och tips om vad man kan göra)”

  1. (NU, efter lite trixande, fick jag upp kommentarsfunktion 😀 )
    Tack för påminnelsen om vad babypaket ska innehålla. (Och tack för att du ständigt påminner om detta! Alldeles för lite i andra media.)Jag har samlat på mig lite kläder köpta på second hand. Ska se om jag kan fixa lite annat med tiden.
    Fast just nu skäms jag nästan, för jag stickar bara till mig själv… Men det är ren behovsstickning ändå.
    (Svenska Journalen kom ju med Dagen förra veckan. Jag tänker ”puffa” för boken om dr Mukwege, förmodligen i syföreningsinlägg tisdag. Förhoppningsvis kan jag få några att beställa boken, det ska ju ge 100:- direkt till Panzi.)

  2. Carol Thuresson

    Tack för att du fortsätter att göra det enkelt för oss att hjälpa Anna! Jag delar och delar på min fb-sida.. Skulle även vilja försöka få kontakt med Dorkas-arbetet på nåt sätt. Har du nån tråd att dra i eller ska jag fortsätta ringa? Kram!

    Svar till Carol:
    PMU har importerat en del hantverk direkt från Dorkas och sålt i samband med konserter här i Sverige. Jag skulle tro att de har bra kontakt. Ring och fråga efter Helen Ajdert eller Elisabet Hammarberg!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.