Kristbergskoftan

Någon som minns Petras lilla tröja? Och sedan Jennifers variant av den, slätstickad och med en solfjäderspanel framtill?

Jennifers variant var ju ett svar på mitt papper med variantskisser. Just Jennifers variant hade jag inte skissat, den hittade hon på alldeles själv, men Elin fick samma papper och har förverkligat två av idéerna. Den första, en kofta med samma proportioner som tröjan, har hon gett namnet Kristbergskoftan. Och här kommer hennes beskrivning — tusen tack för den, Elin!

Ni som funderar på vem som behöver er bäst nu i sommar: Ingrid på Slättmissionens Hjälpande Hand öppnar Rumänien-paket för fullt och tar gärna emot fler. Schenkers Sticka & skicka-rabatt går att använda juli ut (jag har nog skrivit juni förut, men det var fel — hurra!). Ingrid och hennes medarbetare kommer också att ordna en sändning till Sukuta i Gambia i höst, så om man vill att ens saker ska dit istället skriver man det på paketet eller lägger ett brev inuti det.

Insamlingen som Libris, Hemmets Journal och Slättmissionens Hjälpande Hand har gjort tillsammans är alltså avslutad, men det går alldeles utmärkt att fortsätta arbeta!

***

Tröjan som stickas framifrån förvandlad till kofta som stickas bakifrån. Foto: Elin B-F
Tröjan som stickas framifrån förvandlad till kofta som stickas bakifrån. Foto: Elin B-F

Kristbergskoftan — en variant av Petras lilla tröja

Storleken är ungefär 0–3 månader.

Koftan stickas helt i rätstickning i ett stycke på stickor ca 3–4 mm.  Jag stickade min i Järbos Lady (50 g = 125 m) på stickor 3,5, och då gick det åt ungefär två nystan.

Jag stickar lite löst, och därför har jag minskat maskantalet från originaltröjan. Originalets maskantal står inom parentes för er som stickar hårdare. Alla stickar olika hårt, och olika garn ger olika storlekar och egenskaper vid stickning. Därför har jag mätt västen så att det blir lättare att anpassa stickningen efter din stickteknik och ditt garn.  Min koftas mittstycke mäter ca 24 cm i nederkant, så anpassa din stickning så att detta stämmer någorlunda. Koftan är också ca 24 cm hög, så om du vill förminska eller förstora koftan är det bra att utgå från en kvadrat på mittstycket för att proportionerna ska bli rätt.

Koftan stickas bakifrån och framåt. Lägg upp 40 (50) maskor och sticka rätstickning i 15 cm.

På nästa varv läggs 25 (30) maskor upp på var sida till ärmar = totalt 90 (110) maskor. Dessa stickas tillsammans i 9 cm.

Knappar och knapphål med tio varvs mellanrum. Foto: Elin B-F
Knappar och knapphål med tio varvs mellanrum. Foto: Elin B-F

Sticka sedan 39 (48) maskor (sätt dessa på en avmaskningsnål eller tråd), maska av 12 (14) maskor för halshålet, sticka varvet ut. Du ska nu ha 39 (48) maskor kvar på stickan.

Nu stickas sidorna var för sig. Fortsätt sticka i ca 4 cm. Lägg sedan upp 9 (10) maskor på framstycket. På ena sidan stickas knapphål med jämna mellanrum, se nedan.

Sticka fram och tillbaka tills ärmen mäter totalt 18 cm.

Maska av ärmens 25 (30) maskor och fortsätt sticka i 15 cm.

Maska av och sticka den andra sidan på samma sätt.

Sy till sist ihop sidorna och sy i dina knappar.

Knapphål: Jag stickade mina knapphål med ca 10 varvs mellanrum. I början på varv stickas 2 maskor, 1 omslag, 2 tillsammans. Sticka varvet ut.  I slutet av varv stickas tills 4 maskor återstår, 2 tillsammans, 1 omslag, 2 maskor.

Variation: Vill du ha knytband istället för knappar tar du bort 3 maskor i mitten på vardera framstycket.

6 reaktioner på ”Kristbergskoftan”

  1. Toppen att det går att lämna mer till Rumänien! Hur länge tar man emot saker som ska skickas dit? Jag har mer på gång och vill gärna att det går till just Rumänien…

    Svar till Jennie:
    Slättmissionens Hjälpande Hand har stöttat familjer i Rumänien i flera år nu och kommer sannolikt att fortsätta med det, så märk ditt paket med Rumänien eller skicka med ett litet brev bara! Det kommer nog tyvärr att behövas mer kläder under ganska lång tid framöver.

  2. Pingback: Inspiration: stickade tröjor och koftor | Kyrkkaffe

  3. Pingback: Lilla västen | Kyrkkaffe

  4. Ett paket har redan gått till Slättmissionens Rumänien insamling…det finns mer färdigstickat som väntar.Känns som att det kommer att finnas minst en Kristbergs kofta i nästa kartong.

  5. Pingback: Tack för igår! | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.