Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kerstins UL-bröd

Av Posted on Inga taggar 0

stickcaféet i Hyllie Park-kyrkan fick vi så otroligt gott hembakat bröd. Det var Kerstin som hade bakat, och hon hade egentligen tänkt baka Lindas lingonbröd, men det receptet hittade hon inte, så det fick bli ett långpannebröd Utan Lingon istället. UL-bröd, alltså. Rekommenderas varmt av oss som var med och åt!

***

Före detta fikabord -- fungerar bra för sortering av babypaket till Erikshjälpen en halvtimme senare.

Före detta fikabord — fungerar bra för sortering av babypaket till Erikshjälpen en halvtimme senare.

en långpanna full (16–20 bitar)
kokning 10 minuter, jäsning 30–40 + 30 minuter minuter, gräddning 225 grader i 20–25 minuter

1 dl vetekross
5 dl vatten
50 g jäst
5 dl ljummet vatten (inklusive det sparade kokvattnet)
knappt ½ dl matolja
1–2 tsk salt
1 msk socker
½ dl krossat linfrö
2 dl grahamsmjöl
knappt 1 l vetemjöl

Koka vetekross i vatten i 10 minuter. Häll det i ett finmaskigt durkslag och spara kokvattnet. Späd kokvattnet med mer vatten till fem deciliter, se till så att blandningen är fingervarm och lös upp jästen i den.

Tillsätt olja, salt, socker, linfrö, det avsvalnade vetekrosset och grahamsmjöl. Rör sedan ner knappt en liter vetemjöl — degen ska inte vara hård. Täck bunken med plast och låt den jäsa i 30–40 minuter.

Smörj en långpanna, stjälp upp degen i långpannan och dofta över grahamsmjöl. Platta ut den och skär den i 16–20 bitar. Täck med bakduk och låt jäsa i en halvtimme.

Grädda i 225 graders ugnsvärme i 20–25 minuter.

Det var det hela. Lycka till!