Karins och Gabriels VA(ni)L(j)-bullar

I söndags var det kyrkoval, och min väninna Karin och hennes bror Gabriel hade valvaka hemma hos sig i Göteborg med fantastiskt roliga bullar. Jag bad om receptet såklart! Det torde passa perfekt i en hel del andra sammanhang också, till exempel barnkalas.

***

Kyrkovalen är festens naturliga mittpunkt! Foto: Karin Fjellander
Kyrkovalen är festens naturliga mittpunkt! Foto: Karin Fjellander

VA(ni)L(j)-bullar (och valfläsk)

Alla skäl att bjuda hem folk är bra skäl att bjuda hem folk, så när vallokalerna stängde efter kyrkovalet i söndags hade jag och min bror Gabriel bjudit in till valvaka hemma hos oss. Med hjälp av en projektor kunde vi följa preliminärräkningen från kyrkoval.svenskakyrkan.se på vardagsrumsväggen. Vi hade också satt ihop en tippningslapp där våra gäster kunde tippa resultatet innan de första rösterna började redovisas. Eftersom personvalskryssen inte är färdigräknade ännu vet vi inte vem som vunnit, men det är fina priser i potten!

I inbjudan hade vi utlovat att vi skulle bjuda på kyrkovalssnacks, vilket vi också gjorde. Vi serverade moralkakor, o-val-a chips, valnötter och ”godis efter fritt val”, och så bakade vi valfläsk (rosafärgade mördegskakor utstansade med grisform) och VA(ni)L(j)-bullar. Receptet till bullarna är lånat från Sju sorters kakor, men utbakningen är egen design.

Karin  

ca 20 bullar
Jäsning: ca 40 + 40 minuter
Ugn: 250°, ca 10 minuter

2 dl gräddmjölk
25 g jäst
75 g smör
½ dl socker
1 ägg
ca 8 dl vetemjöl

fyllning:
3 dl marsankräm

pensling och garnering:
smält smör
strösocker
tandpetare
tejp
blått tunt papper, till exempel servetter eller silkepapper

Värm mjölken till 37°C. Lös upp jästen i den. Rör matfettet och smöret smidigt i degbunken. Tillsätt ägget och mjölk-jäst-blandningen. Arbeta i mjöl till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk till nästan dubbel storlek (det tar ungefär 40 minuter).

Kavla ut degen till ungefär en halv centimeters tjocklek. Ta ut runda kakor, ungefär nio centimeter i diameter med till exempel stor tekopp eller en mindre skål. Skär ut två skåror halvvägs in mot mitten med ett par centimeters mellanrum — det är det som blir valens stjärtfena. Lägg en klick marsankräm mitt på rundeln. Nyp ihop degen runt om, utom det du sparat till fenan. Glöm inte att nypa till ordentligt runt fenan, så att fyllningen inte kommer ut ”bakvägen”.

Karins och Gabriels valfläsk. Foto: Karin Fjellander
Karins och Gabriels valfläsk. Foto: Karin Fjellander

Lägg bullarna med skarven neråt på bakplåtspappersklädd plåt. Rätta till stjärtfenan vid behov. Låt bullarna jäsa väl (ungefär 40 minuter). Grädda dem mitt i ugnen på 250°C (225°C med varmluftsugn) i ungefär tio minuter.

Pensla de gräddade bullarna med smält smör och vänd dem genast i strösocker.

Klipp det blåa pappret i fem centimeter breda remsor. Klipp remsan från ena långsidan i ungefär två millimeter breda strimlor nästan hela vägen rakt över — spara ungefär en halv centimeter där strimlorna sitter ihop med varandra. Ta ca 7–10 centimeter uppklippt ”pappersfrans” och sätt en tejp längs med långsidan som inte är uppklippt. Tejpa fast remsan i flera varv runt änden på en tandpetare, gärna lite i spiral.

Stick ner en ”tandpetarfontän” i varje bulle, ungefär där du tänker att valens utblåsningshål är.

Servera!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.