Hurra för alla barn

Inspiration för alla hjälpstickare.
Inspiration för alla hjälpstickare.

Idag är det Barndagen!

Den firas den första måndagen i oktober varje år. Det märks kanske inte så mycket överallt i Sverige, för den konkurrerar med Barnkonventionens dag den 20 november … men varför inte ta tillfället i akt och fira?

För ett par år sedan frossade jag i fantastiska texter om vilket mirakel det är varje gång ett barn föds. Jag letade material till den svenska utgåvan av en engelsk foto-och-vackra-texter-bok som fick titeln Ett barn — livets under, och det fanns så mycket fint! Originalboken var redan full av texter, men jag ville gärna ge den lite svensk prägel också, och bland det som jag lyfte in finns ett par texter av Linn Maria Wågberg (hon som skriver dopsånger), en liten dikt av Therese Nyvind Martinsson, en annan dikt av Siv Andersson (hon som skriver diktkort) och ett litet, litet avsnitt ur Selma Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien (tack Maja för det tipset!). Men det vackraste av allt är nog de sista sidorna ur Astrid Lindgrens Kati i Paris — är det någon som har läst den? Om inte, så gör det! Den borde finnas på biblioteket eller åtminstone gå att beställa där. Och när man ändå är på biblioteket kan man ju låna några bilderböcker och fira dagen med att läsa högt för något barn, barnbarn, syskonbarn eller grannbarn som är i behov av en högläsningsstund!

Något som är lätt att glömma bort är vilken oerhörd kapacitet barn har. Det är inte bara vuxna som kan hjälpa barn — barn kan också! Här är en liten film från en skola i Texas där barnen arbetar med Knit One Save One, alltså mössor till utsatta nyfödda i olika länder. Hurra för alla barn!

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.