Harrys sockor

De senaste dagarna har jag stickat tre par babysockor ombord på stadsbussarna i Malmö. Och lite mellan Brommaplan och Ekerö, och lite mellan Uppsala och Lagunda.

Jag har korta stickor, så jag tror inte att någon blir störd av det.

Lite har jag också stickat medan min dator har funderat på olika saker.

Flera ville undersöka modellen när jag hade en halvfärdig socka med i Lagunda förra veckan, och då kom jag på att alla kanske faktiskt inte känner till det här superenkla sättet att komma undan strumpstickorna. Att sticka babysockor såhär är lite beroendeframkallande — särskilt när garnet är flerfärgat sockgarn och det hela tiden är lite spännande att se vad för mönster som växer fram och var ränderna hamnar!

Så varsågoda, här är mönstret till Harrys sockor. De finns med i Värma en liten. Och de är hur enkla som helst — annars skulle inte jag klara av dem.

Perfekta till babypaket är de också. Och att skicka som fjärrvärme i ett vanligt litet kuvert till vänners lilla nyfödda eller lille nyfödde varsomhelst i världen, för de väger ju nästan ingenting!

***

Harry visar en av sina sockor. Foto: Magnus Aronson
Harry visar en av sina sockor. Foto: Magnus Aronson

Harrys sockor

Det här blir en socka med söm under foten och en lite spetsig form på hälen, så den passar bäst till barn som inte har börjat gå än.

Använd babygarn eller tunt sockgarn och stickor som passar till.

Harry på bilden använde de här sockorna, stickade på stickor nummer 2½, under sina första månader, men han växte snabbt. Med samma maskantal och varvantal men snäppet grövre stickor och garn blev det ett par sockor som han kunde ha tills han fyllde ett halvår.

Lägg upp 40 m.
Sticka resår (2 r, 2 a) i 24 varv eller efter egen smak.
Sticka 12 v slätstickning på de yttersta 10 m på ena sidan. Maska av alla utom den innersta, plocka upp 9 m utmed fyrkantens innersida och sticka r över till andra kanten. Sticka en fyrkant på 11 eller 13 v slätstickning där, maska av (från avigsidan) alla utom den innersta, plocka upp 9 m utmed innerkanten och sticka klart varvet i a.
Nu ska det vara 40 m på stickorna igen. Sticka slätstickning i 24 v eller så långt som blir bra.

Tåhoptagning, börja från rätsidan: 7 r, 2 tills, 2 r, 2 tills, 14 r, 2 tills, 2 r, 2 tills, 7 r.

Nästa varv, från avigsidan: 6 a, 2 a tills, 2a, 2 a tills, 12 a, 2 tills, 2 a, 2 a tills, 6 a.

Från rätsidan: 5 r, 2 tills, 2 r, 2 tills, 10 r, 2 tills, 2 r, 2 tills, 5 r.

På varje varv minskar man alltså med 4 m – fortsätt enligt denna princip tills det är 8 m kvar. Sticka dem då 2 och 2 tills, ta av garnet och trä det genom dem.

Sy ihop från avigsidan och vänd.

3 reaktioner på ”Harrys sockor”

  1. Hmmm.. får nog plocka fram boken och kolla! Alla beskrivningar låter som rena grekiskan för mej – tills jag sett eller provat mej fram med stickor och garn rad för rad. Men de är ju hur söta som helst!
    Jag har ett mönster på beroendeframkallanade småtossor om någon är sugen på det.
    Hoppas det var fina samlingar i Lagunda och i Sthlm!

  2. Pingback: Inspiration: strumpor och ”skor” | Kyrkkaffe

  3. Pingback: Två nya modeller till mjuka babystövlar | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.