Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Fula grönsaker

Av Posted on Inga taggar 0
Ingredienser, inte skräp. Bild lånad från Culinary Misfits webplats.

Ingredienser, inte skräp. Bild lånad från Culinary Misfits webplats.

”Nuförtiden rensas enormt mycket råvaror bort långt innan de når oss konsumenter”, skrev Jens Linder på sin matblogg i Dagens Nyheter för ett par år sedan. ”Krokiga morötter, äpplen med skinn som inte är helt slätt, gurkor som inte är perfekt formade, fiskar som inte håller vissa standardmått … i viss mån används dessa råvaror till annat, men mycket kasseras eller förblir osålt. Ett onödigt slöseri som bygger på att matbutikerna skämt bort oss med ytlig skönhet. Men ett importerat glansigt äpple är ofta smakmässigt underlägsen ett oborstat inhemskt. Sedan måste man också kunna ta hand om sina rester, även om de inte alltid är lika eleganta och inbjudande som mattidningarna, annars blir slöseriet stort också i det ledet. Därför, låt oss kräva fulare mat! Det blir både billigare och godare.”

Sedan skrev jag lite om samma ämne här.

Efter det har jag inte hört så många andra prata om fulare mat — men igår hade min syster ett stort reportage i The Guardian om en tysk cateringfirma som använder sig av ratade grönsaker och till och med har gjort det till sin företagsidé. Culinary Misfits kallar de sig. Deras marknadsföring är så vacker att man undrar hur det ska gå för alla vanliga, traditionella cateringfirmor i Berlin.

Såhär presenterar Culinary Misfits sig:

Lea Brumsack och Tanja Krakowski, matinnovatörer som inte räds flerbenta morötter. Bild lånad från Culinary Misfits webplats.

Lea Brumsack och Tanja Krakowski, matinnovatörer som inte räds flerbenta morötter. Bild lånad från Culinary Misfits webplats.

Misfits är de udda, ibland krokiga gurkor, morötter med tre ben eller knöliga potatisar. Det som inte är perfekt hamnar inte på tallriken och absolut inte på butikshyllorna. Nästan hälften av alla grönsakerna åker varje dag i soporna — de blir kvar på fälten, tas undan i affären eller blir djurfoder. Det är priset för vår perfekta värld.

Det som tidigare har blivit kvar på fältet, det ger våra rätter deras karaktär. Varje smaktalang kommer till användning, för under varje årstid använder vi det som står till vårt förfogande här i vårt område.

Culinary Misfits påverkar inte bara våra recept utan har också fått ge namn åt vårt vegetariska cateringkök. Vi är formgivare med en passion för god mat, och vi älskar inte bara att bli mätta utan också att experimentera och att ta vara på och visa naturens mångfald. På det viset ger vi våra rätter en säsongsbetonad smak, och vi ger tillbaka deras visuella karaktär till dem.

Sedan 2012 erbjuder vi detta cateringkoncept för mottagningar, fester och evenemang.

Vår andra passion är att presentera vårt koncept för stora och små genom lekfulla workshops. Då är vi ute hos bönder och på marknader tillsammans, och sedan lagar vi en färgglad måltid.

Till min systers intervju med Lea Brumsack och Tanja Krakowski finns också ett bildgalleri med fantastiska grönsaksbilder från den tyska kampanjen Ugly Fruits.

Är det någon som har hört talas om något liknande på andra håll? Kanske till och med i Sverige?