Carols förenklade modell

Carol tog sig en titt på Anitas beskrivning och funderade på om det inte skulle gå att göra den ännu enklare. Det gick!
(Soili tittade på bilder och uppfann en virkad variant häromdagen. Beskrivning till den finns här.)

***

Hej kära hjälpstickare!

Här finns rykande färska bilder från Manduar! Skolhuset är klart! Pumparna fungerar! Rolfs energisnåla Rocket Stove är byggd och fungerar suveränt! Alla symaskiner fungerar! Och sjukvårdsgrejerna används! TACK för allt som ni gjort för byn!

Hoppas ni vill hjälpa till att sticka bindor, blöjbyxor och sy blöjor i sommar!

Carols stickade modell. Foto: Carl Thuresson
Carols stickade modell. Foto: Carol Thuresson

Här kommer min bindvariant som är stickad hela vägen.

Garn: bomullsgarn (i vilken färg du vill), gärna ljusvekegarn, men annars går allt bra — bara det inte är merceriserat.
Stickor: ett nummer STÖRRE än vad garnet är för (jag använder garn till st 4 men stickar med nr 5)
Lägg upp 34 m (eller det som blir ca 17 cm brett i rätstickning).
Sticka resårstickning, 1 r, 1 a, i 33–35 cm.
Dela arbetet på stickorna och sticka nu IHOP med en 3:e sticka. En maska från främre stickan och en m från den bakre (detta istället för att avmaska och sedan sy ihop).
Du har nu hälften av antalet m på stickan. Fortsätt så här i slätstickning: Sticka *en m, sticka ihop två*. Sticka från * till * varvet ut.
Fortsätt så tills du bara har 2 m kvar som då stickas ihop.
I den sista m tar du sedan en virknål och virkar 20 lm som du fäster nere vi första lm = ögla.
I andra änden (uppläggningskanten), lägg ihop kanterna och plocka upp 17 m genom både fram-och bakkanten. Sticka lika som i den andra änden.
När du gjort klart båda kortändarna med öglor så ska du sy ihop ner längs framkanten 1/3 från varje håll och lämna öppet 1/3 i mitten. Fäst alla trådar – och nu är den klar!
Förutom… ett band att knyta om magen. (Huvva, tänk att vi haft det så här i vårt land vi också en gång! Tur att vi fått andra doningar… Men detta är det mest hållbara för kvinnorna därnere!)
Så här skriver Anita som har tagit fram ur-modellen: Slutligen, lägg upp luftmaskor så att det blir som ett långt band som man kan knyta runt magen. Bandet träs genom öglorna för att hålla fast bindan.
Klipp till några wettex-bitar så att de passar att lägga i öppningen i bindan. (Man kan gärna skicka med lite frotté att stoppa med också.)

Skicka bindor som du har gjort (och kanske också blöjbyxor?) till:

 

AFFC
c/o Anita Blomberg
Nämndemansvägen 7
791 61 Falun 
Tack snälla du för att du vill vara med och göra vardagen lite lättare för kvinnorna! Läs gärna mer om arbetet på AFFC:s webplats och se bilder från byn och kvinnoprojektet där!
Hjärtinnerliga hälsningar från
Carol

9 reaktioner på ”Carols förenklade modell”

  1. Carol Thuresson

    Tack underbara Anna för att du inte gav upp ang. bilden (som tydligen Carl tagit ;-). Och tack för att detta fick komma med på bloggen! 🙂

  2. Ingela Sörensen

    Hej. Läste i ett tidigare inlägg att man kan sticka blöjbyxor i akrylgarn,stämmer det.Hur stora ska tygblöjorna vara och vad menar ni med fållade. Bara sicksack, sicksackade och vikta en gång innan söm eller vikta två gånger innan söm, blir ganska tjock kant på det sistnämnda.

    Med vänlig hälsning Ingela

    Svar till Ingela:
    Hej Ingela! Ja, tygblöjor behövs! Varken Erikshjälpen eller Slättmissionens Hjälpande Hand har några ”stränga regler” om tygblöjor. Det enklaste för familjerna att tvätta och torka och hålla efter är antagligen så kallade vikblöjor, alltså bomullstyg i kvadrater, någnstans mellan 70×70 centimeter och 80×80 centimeter. Jag har hört om organisationer som säger att man inte får fålla för att kanten blir obekväm och klumpig, och jag har hört att man måste fålla för att göra det hela någorlunda hållbart — så gör som du tycker! Om du orkar kan du ju sicksacka runt kvadraten och sedan vika en enkel fåll och sy den. Annars kan du fålla enkelvikt med bred och inte alltför gles sicksack eller trestegssicksack skulle jag gissa. Lakansväv (gärna begagnade lakan och påslakan) går bra att använda.
    När jag hälsade på i Hyllie Park-kyrkan i Malmö berättade Linda att hon på Stoff & Stil hade hittat stora rullar med ekologisk jersey som inte repar upp sig i kanterna eller töjer sig nämnvärt. Och den var på rea! Hon klippte blöjor av sådant tyg utan att fålla.
    Roligt att du vill vara med!

  3. Om man istället vill sy så finns det en bra hemsida (dock på engelska) som tar upp det mesta om tyg/garnbindor: https://www.donatepads.org/
    De har också tips på hur man kan använda gamla bh:ar som snöre runt midjan

    Svar till Märta:
    Tusen tack!
    Här har jag också sett en enkel beskrivning, och här är en sammanställning av flera. I våras hade Anita med sig en stor bunt med Henriettas sydda till Manduar. Men än så länge verkar det som om det som mest behövs är bindor som går att använda utan trosor, så tipset om återanvänt ”midjesnöre” är ju smart!

  4. Jag använde tygblöjor till mina och de lär numera finnas i Centralafrikanska republiken. Det var visserligen till största delen ”allt-i-ett”-blöjor. De påminde alltså väldigt mycket om moderna engångsblöjor. Men jag hade en del axtra inlägg och en del vikblöjor och de var egentligen endast sicksackade i kanten, eller om det var en overlock-söm, materialet var flanell. Fållar tror jag blir hårda med tiden.

    Svar till Ingrid:
    Tack för tipsen! Och vad bra att ni kunde ge allting vidare när ni inte behövde det längre!

  5. Om ni bara overlockar blöjkanterna, hur gör ni i hörnen? Jag tycker trådarna rispar upp sig där och när jag provade att sicksacka så blev det som en hård kant oberoende på vilken längd eller bredd jag hade på olika sort sicksackar.

    Svar till Ann-Marie:
    Det problemet har jag inte tänkt på. Vad tror du om att klippa hörnen lite runda, till exempel med en äggkopp som mall?

  6. Jag har klippt till tre bitar wettex till varje binda samt en bit från något slags vattenskyddande underlägg barnbarnen hade i sängen. Hur stor bit och hur mycket till varje binda av frotté?

    Svar till Ann-Marie:
    Det ska Anita och Carol få svara på! 🙂

    Här kommer Anitas svar:
    Hej!
    Så här tycker jag: Det kommer att funka med den plastade frottén men bäst är ändå wettexen. Biten ska ju ligga inne i bindan så att den ska i praktiken vara lika lång, kanske en centimeter kortare i vardera änden. Det ligger nog bäst om det är ungefär samma bredd, bara en halv centimeter smalare så att man kan få in den utan att det blir skrynkligt!
    Hälsningar Anita

  7. Ska man förpacka bindorna på något särskilt sätt? Så det underlättar för er som ska skicka vidare.

    Svar till Ann-Marie från Anita:
    Hej! Nej, man behöver inte förpacka på något särskilt sätt alls. Det fixar vi när vi åker. Skicka dem bara till mig i ett kuvert eller paket, så ordnar jag resten. Tack!
    Någon har frågat om det finns ett slutdatum – man kan sticka och skicka ända in i höst! Så håll stickorna igång.
    Hälsningar,

    Anita

  8. Carol Thuresson

    Så underbara ni är allihop! Vilken glädje det kommer bli i byn när ett helt lass bindor och blöjor+byxor hittar in i deras vardag 🙂 Kram!

  9. Kerstin Persson

    Hejsan. Jag håller på med att sticka bindor. De ska vara ca 30 cm långa och man ska lägga en bit wettex inuti. v.v visa bild på vilken wettex ni menar för i min butik finns bara wettex små som disktrasor. Finns wettex på rulle?
    MVH Kerstin i Söderala
    PS har sytt tygblöjor också. Klippt 70×70 cm, vikt in ca 1 cm och sicksackat runt. Hoppas det funkar.

    Svar till Kerstin:
    Hej Kerstin! Det är fler som har frågat om samma sak, och såhär svarar Anita:
    Själv har jag använt mig av Wettex på rulle och klippt till. En del har skickat med tillklippta bitar av en traditionell Wettexduk, den lilla kvadratiska. Jag tror inte att man behöver bekymra sig för det så mycket, för de kan ju precis som någon skrev lägga omlott. Dessutom har jag visat och förklarat för Bakary hur det ska fungera, både hur de ska ligga och att de kanske måste blöta och krama ur vissa som är torra/hårda.
    Hittar man ingen Wettex som man tycker passar, så struntar man helt enkelt att göra sig ett bekymmer! Det viktiga är just bindorna.
    Tack alla ni som engagerar er så mycket! Håll stickorna igång i sommarvärmen!
    Hälsningar i massor från

    Anita

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.