Brodera Jerusalem

Den heliga gravens kyrka i korsstygn ur Ann Roths bok.

Min bror Daniel har arbetat i Jerusalem och på Västbanken i flera år, så vi har läst och pratat mycket om vad som har hänt och händer i den delen av världen. Det finns otroligt många intressanta böcker — Göran Rosenbergs Det förlorade landet, Amos Oz En berättelse om kärlek och mörker, Jane Fletcher Jeniesses American Priestess och Izzeldin Abuelaishs I shall not hate är bara några exempel. För att inte tala om filmen Citronlunden.

Förra veckan var Daniel inbjuden till stadsbiblioteket i Kalmar för att berätta om Jerusalem i litteraturen tillsammans med en av Bildas resepedagoger och ett par bibliotekarier.

En av bibliotekarierna hade plockat fram en bok som varken Daniel eller jag hade sett förut — inte Daniel, trots att han har haft ansvar för ett Jerusalem-bibliotek, och inte jag, trots att jag umgås så mycket med syföreningsmedlemmar.

Det var Ann Roths broderibok Jerusalem i korsstygn och broderi — 18 av Jerusalems minnesplatser i färg för korsstygn med beskrivning och detaljerade instruktioner, som gavs ut på svenska 1973, översatt av Gerd Eivergård och Frithiof Dalby. På svenska är den svår att få tag på, men på engelska kan man hitta ett och annat antikvariskt exemplar.

 

Bok med ovanliga broderimönster.

Nuförtiden kan man ju ta vilket foto som helst och be en webplats att omvandla det till en korsstygnsbroderisats, komplett med mönster och garn (eller en plastpärleplatta, komplett med pärlpåsar!), men på 1970-talet låg det, gissar jag, otroligt mycket arbete bakom en sådan här produktion.

Jag kan inte låta bli att undra vad det blev av motiven. Någon som har ett eller har sett ett eller en hel serie på väggen hemma hos någon?

2 reaktioner på ”Brodera Jerusalem”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.