Bästa sortens mjöl

Eleonor och Gunnar gräddar dagens första våffla.
Eleonor och Gunnar gräddar dagens första våffla.

Det är redan mer än två veckor sedan jag var på Täbydagen utanför Örebro, och att jag inte har berättat något om den beror bara på att jag har haft så väldigt mycket problem med datorn den senaste månaden. Det var en finfin dag i Täby!

Precis när jag och Birgitta hade kommit stannade en bil med släp utanför församlingshemmet, som är den gamla skolan. På bara några minuter var ett tält rest, en massa mjölpåsar uppackade och ett våffeljärn inkopplat.

I våffeljärnet gräddades det potatisvåfflor, en våffelsmet med riven rå potatis men utan ägg. Jag var förstås tvungen att smaka. Sedan tog det inte lång stund innan det kändes som om Gunnar och Eleonor var mina gamla bekanta, och bästa sortens gamla bekanta!

De har en gård som ligger i Täby församling, Råberga, och där odlar de ekologiskt. Dessutom har de en kvarn som ligger i Glanshammars församling — den tog de över när de hade malt sitt spannmål där ett tag och ägaren inte kunde driva den vidare längre.

Deras mjöl används på Rosendals trädgårdar i Stockholm, bland annat — en kvalitetsstämpel som de flesta känner igen vid det här laget! Sébastien Boudet har också bakat med deras mjöl och varit på besök hos dem.

Såhär presenterar de sig:

En del av sortimentet på Täbydagen.
En del av sortimentet på Täbydagen.

Mitt på Närkeslätten, 1,5 mil sydväst om Örebro har vi i familjen Persson vårt lantbruk. Vår målsättning är att tillhandahålla närodlad kvalitetsmat som ger dig mer än bara en god smakupplevelse.

1977 tog vi över gården från Gunnars far, och sedan 1989 har vi bedrivit ekologisk spannmålsproduktion. I mitten av 1990-talet började vi själva sälja våra förädlade produkter under varumärket Råberga Ekoprodukter.

2007 köpte vi Kullens kvarn i Glanshammar utanför Örebro. Där mal vi den spannmål som sedan är grunden i våra produkter. Vi har sedan dess även produkterna från Kullens kvarn i vårt sortiment.

Råberga Ekoprodukter är ekologiska produkter från spannmål som vi odlar utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgjorda gödningsmedel. Vår målsättning är att så stor del som möjligt av råvaran till dessa produkter ska vara odlade på vår egen gård.

Produkterna från Kullens Kvarn kommer från närodlad spannmål som vi köper in från lantbrukare så nära vår kvarn som möjligt för att få så korta transportsträckor det går.

Jag köpte ett par olika sorters mjöl och dessutom ett par påsar av den ”brödmix” till filmjölksbröd som Gunnar och Eleonor har tagit över från Kullens förra ägare. Återkommer med recension!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.