Bästa jordgubbsrecepten?

Underbart och kort.
Underbart och kort.

Få saker går upp emot solmogna, solvarma jordgubbar.

Och när solen skiner mognar de så snabbt, allihop, att det är svårt att hinna med.

Till den nya lilla kyrkkaffeboken som jag hoppas att vi kan bli klara med till nästa sommar behöver vi massor av bärrecept. Kakor och pajer mest, men saft och sylt och marmelad och glass och annat också.

Så vad gör ni för att ta vara på jordgubbarna på allra bästa och godaste sätt så att deras superkorta säsong förlängs en bit? Finns det ett extra bra saftrecept någonstans? En extra god jordgubbspaj eller jordgubbskaka, kanske en som går bra att frysa in till senare?

Jag tar väldigt gärna emot alla sorters jordgubbsrecept och andra bärrecept! Skriv i kommentarfältet, klistra in en länk eller skicka med e-post till anna.braw[at]libris.se. Tips och minnen är också välkomna — och finns det en berättelse som hör ihop med receptet, så kom ihåg att sådana recept blir både jag och framtida läsare ofta alldeles extra glada för!

6 reaktioner på ”Bästa jordgubbsrecepten?”

  1. Det här receptet på Fransk Rabarbermarmelad hittade jag i Göteborgs Posten och det är perfekt att göra en sats att ge bort, för det blir bara en burk per gång! Man gör marmeladen i mikrovågsugnen.

    6 dl fint skurna rabarber
    2 dl strösocker
    1 dl råsocker
    1 dl vatten
    1 liten bit ingefära
    1 krm citronsyra
    ½ tsk atamon

    Skär rabarberna i riktigt tunna skivor. Skär en liten skiva från ingefärsroten. Blanda rabarber, ingefära, sockersorterna och vattnet i en skål med höga kanter.
    Koka i micron på 800 watt i 6 minuter. Rör om och koka i ytterligare 12 minuter.
    Häll ut lite marmelad på ett kallt fat och dra med en sked rakt igenom . Om massan flyter ihop behöver den koka lite till.
    Fiska upp ingefäran och tillsätt citronsyra och atamon. Häll upp marmeladen i en het atamonsköljd burk.

    Den här marmeladen är lika god som den dyraste franska marmeladen, fast mycket billigare 🙂

    Svar till Henrietta:
    Den låter verkligen god! Måste provas.

  2. Svärmormors bästa jordgubbssaft

    3 liter jordgubbar
    2 liter kokt vatten
    20 gram vinsyra
    Låt stå i ett dygn. Sila saften. Ca 1 kg socker till 1 liter råsaft.
    Om du vill ha i Atamon (konserveringsmedel), läs på förpackningen om dosering. Annars kan man alltid frysa saften.

    Det är samma recept för hallon och svarta vinbär, dock bör man öka vattenmängden något för svarta vinbär.

    Det går att göra eftersylt också på det här receptet hälsar hon! 🙂

  3. Carol Thuresson

    MUMS!!! Men hur stor är ”en liten bit” ingefära?? Ungefär hur mkt ska den väga eller hur stor? Lägger man alltså ner den hel – inte river? Ska verkligen prova! Tack!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.