Vinterkläder behövs

Förra vintern virkade Tina i Falun mössor till en familj som Bengt hade kontakt med.

Det har kommit ett litet rop på hjälp från Bengt Sjöberg, som arbetar mycket med asylsökande i Filipstad, Hällefors och Lesjöfors.

Med de nya bidragsnivåerna för asylsökande är det svårt att klara vintern — till och med Erikshjälpens Second Hand-affär blir för dyr. Barnfamiljerna är naturligtvis extra utsatta. Bengt berättar från en söndagsgudstjänst i Häellefors för ett par veckor sedan:

”På kyrkbänkarna i lilla salen fanns vinterkläder att hämta gratis. Migrationsverket har sänkt bidraget med 50% för flera familjer, och en ansökan om pengar för vinterkläder tar 2–3 månader att få svar på. Då är det bäst att församlingen fixar kläder själv till behövande.”

Det som behövs mest just nu är barnsaker: jackor, termobyxor, stövlar, overaller — och så mössor och vantar och raggsockor och halsdukar förstås.

Nu har jag frågat Bengt hur man kan hjälpa till om man inte bor i hans trakter. Det som man naturligtvis alltid kan göra är att sätta in pengar till församlingen Kristen Gemenskaps flyktingfond (Swedbank 5489-1536), men det finns en möjlighet att lämna in vinterkläder i Örebro också:

”Det går bra att lämna kläder på Gospel Media, Argongatan, nära Eurostop”, skriver Bengt. ”Där är Joel VD, och där jobbar också Tomas Foogde som är vår kassör i församlingen. Ibland även min mellanson Johannes, som också bor i Örebro. I onsdags hade vi flera familjer som kom till second hand och frågade om hjälp. Det var främst romer. En svensk kvinna vars man sitter i fängelse behöver också hjälp. Jag tror att hennes flicka är tre år och pojken fem.”

Bengt har gästbloggat här på Kyrkkaffebloggen tidigare, här, och häromdagen skrev han på Flyktingbloggen: ”Vad gör kyrkan då främlingen knackar på dörren?”

Uppdatering: Ni som vill posta något, skriv i kommentarfältet så ska jag skicka Bengts adress!

4 reaktioner på ”Vinterkläder behövs”

  1. Åh… Det är inte bara de långt bort i andra länder som behöver värme!
    Tack Bengt och din Gemenskap som gör så mycket för dessa människor! Och så bra att VI kan hjälpa! Här behövs ju inte frågan ”Kan man vara säker på att hjälpen kommer fram”… Fram med urvuxna overaller nu!

  2. Hej! Ja migrationsverket är kanske inte kända för sin humanitet, tyvärr. Försökte hitta en mailadress för att svara på kommentaren,men lyckades inte. Självklart får ni låna koftorna. Du får gärna maila mig!

  3. Jag hjälper gärna till om jag får en adress och något sånär vad jag kan handla, har lämnat en kommentar på ett annat ställe här också på bloggen så maila gärna mig 🙂

    Svar till Maria:
    Tusen tack — det kommer ett meddelande till dig!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.