Stora kramar i Rift Valley

 

En av de första mottagarna. Foto: Birgitta Arnlund

Birgitta Arnlund som tillsammans med sin man Kea arbetar i Loki i Rift Valley i Kenya nämnde en fantastisk idé häromdagen. Jag bad henne att berätta lite mer. Här kommer det:

***

De bruna dockorna från Ikea är så otroligt fina. Mjuka att krama, välsydda, bra storlek, lätta då det gäller vikt. När jag såg dem tänkte jag genast på barnen i Loki. Det finns så många barn … men aldrig har jag sett någon med en docka. De få leksaker man ser i byarna är bilar och bussar som pojkarna knepar ihop av metallburkar, kapsyler, tomflaskor och så vidare. Inget fel i det … de kan vara väl så fina som färdigköpta leksaker. Men det är svårt att göra gosiga dockor av detta material. Tyger och stoppning och sådant har folk inte råd med.

Jag köpte två dockor själv, och en god vän sponsrade med tio. Du skulle ha sett vilken uppståndelse de väckte när jag delade ut dem! Barnen är helt tokiga i dem … ja, även de vuxna.

Jag har också använt dem när jag undervisar.

Som du förstår finns det många fler barn som skulle vilja ha en docka. Man kan kanske inte dela ut dockor till alla, men min tanke är att börja dela ut till de barn som kommer till våra kvinnomöten regelbundet. Man skulle också kunna ge till kliniken så att de som föder barn där får en docka. Detta skulle kunna sporra kvinnor att vilja föda på kliniken. De flesta föder i hemmen vilket skapar många problem.

Min tanke är också att vi skulle kunna sälja dockor på ANA-Hotel för starkt reducerat pris.

Jag tror att lek med dockor betyder mer för ett barns utveckling än vi kanske tror. Att få ha någon att identifiera sig med … att samtala med och så vidare.

I de fina leksaksaffärerna i Nairobi finns det bara vita dockor att köpa. Detta tycker jag är bedrövligt. De svarta/bruna dockor som finns kan köpas på marknaderna och även om de är gjorda i tyg är de ofta hårda och ganska små.

Jag tänker mig också att vi i förlängningen kan lära mammorna sy, sticka och virka dockkläder. Detta kan vara en bra övning inför att tillverka kläder till sina egna barn. Så småningom kanske vi kunde tillverka liknande dockor som de på Ikea och sälja i Nairobi och på andra platser. Drömmar, drömmar, drömmar …

Vill du sponsra med en docka? Då kan du sätta in 99 kronorbankkonto 9022 2634199, Kjell-Erik Arnlund (LF Bank) märkning ”docka”. Om man ger något kan det vara roligt med lite feed back, eller hur? Därför kom jag på idén med att ta en bild på barnet tillsammans med dockan ge till givaren som tack. Så glöm inte att meddela oss vem du är (skriv till birgitta.arnlund[at]gmail.com)!

Lycka är att äga en docka med samma hudfärg som en själv!

Birgitta Arnlund, Loki, Rift Valley, Kenya

***

Läs mer om Birgittas och Keas arbete här, här och här.

10 reaktioner på ”Stora kramar i Rift Valley”

  1. Hej!

    Försökte sätta in pengar på kontot, men vet inte mottagarnamn – är det Birgitta Arnlund? Kan inte heller skriva mitt namn och adress, då textraden bara medger 10 tecken.

    Tacksam för svar!!

    Varma hälsningar Lise

    Svar till Lise:
    Hoppas att du har fått svar från Birgitta nu! Jag har kompletterat texten här också. Tack för att du hörde av dig, och tusen tack — å en okänd litens vägnar — för dockan!

  2. Marie Karlström

    En helt fantastisk idé. Den vill jag absolut stödja. Att få en egen liten vän att pyssla om betyder oerhört mycket för en liten flicka. Jag har själv två barnbarn, båda flickor, 4 och 6 år gamla som leker med stor inlevelse med sina dockor. Det kan inte vara någon större skillnad, var man bor i världen. Men självklart ska dockan se ut som flickan själv, så hon kan identifiera sig med den. Därför är det är för förslaget så bra.

    Att bl.a. dela ut den som en uppmuntran till de kvinnor som föder barn på sjukhusen tycker jag är en mycket bra idé. Som barnmorska känner jag väl till riskerna att föda i hemmet.

    Jag sätter nu direkt in pengar och skickar ett mail till Birgitta. Sedan ska jag sprida det här bland mina vänner.

    Kram Marie

  3. Ett väldigt fint initiativ som känns roligt att stödja! Tror en egen docka kan betyda mycket för ett barn (oavsett kön).
    Kom att tänka på att det kanske kunde vara en idé att vända sig direkt till ikea? Är inte helt otroligt att de skulle kunna tänka sig att sponsra projektet med några dockor.

    Svar till Sara:
    Ja, och tänk vilken efterfrågan det skulle kunna bli om ryktet spred sig!

  4. Pingback: På väg till Rift Valley | Kyrkkaffe

  5. Pingback: Dockor har landat | Kyrkkaffe

  6. Pingback: Designa för Rift Valley | Kyrkkaffe

  7. Pingback: 57 dockor utdelade | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.