Rutbröd med mycket tugg

De här brödrutorna ur Brödglädje dök upp på Facebook häromdagen när min tidigare kollega Carolina hade bakat. En rolig påminnelse!

***

Rutbröd med mycket tugg hemma hos Carolina. Foto: Carolina Klintefelt

Rutbröd med mycket tugg

24 rutor
Jäsning: 30 + 30 minuter
Ugn: 200°, ca 30 minuter

6 dl blandade gryn eller grynblandning
50 g smör
9 dl vatten
50 g jäst
2 msk sirap
½ msk salt
½ msk anis, finstött
½ msk fänkål, finstött
ca 1 l vetemjöl

Mät upp gryn – till exempel havregryn, krossat vete, krossat råg, kanske lite linfrö – eller färdig grynblandning och häll i en stor bunke. Koka upp sju deciliter vatten. Skiva smöret över grynen, häll det kokande vattnet över, rör om och låt blandningen svalna till fingervärme.

Värm resterande vatten till fingervärme och rör ut jästen i det. Häll ner detta i grynblandningen tillsammans med sirap, salt och kryddor. Arbeta in det mesta av vetemjölet och lämna degen att jäsa under bakduk i ungefär en halvtimme.

Arbeta samman degen i bunken och vält upp den på en bakplåt klädd med bakplåtspapper (eller i en långpanna). Strö lite mjöl över degen och kavla ut den så att den täcker hela plåten. Dela med en bakbordsskrapa först i fjärdedelar och sedan i mindre rutor, 4×6. Lägg en bakduk över och låt jäsa i ytterligare ungefär en halvtimme.

Grädda brödet i 200 graders ugnsvärme mitt i ugnen i ungefär 30 minuter. Dra sedan över bakplåtspapperet med brödet på till ett bakgaller, låt brödet svalna under bakduk och bryt det i bitar före servering.

1 reaktion på ”Rutbröd med mycket tugg”

  1. Pingback: Kyrkkaffetips: bröd till goda smörgåsar | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.