Olgas rutor

Snabbfika med Heléne före en spelning i lördags. Jag stod för kakorna, Heléne för fatet (hon har en fantastisk samling gammalt vackert porslin, särskilt med tanke på att hon är fyrabarnsmamma!) och fönstret.

Kakorna är en nyuppfunnen rutvariant av ett gammalt ärvt recept som Monica skickade när vi gjorde Kyrkkaffe-boken. Enklare kan det knappt bli. Och inte godare heller! I själva verket vore det ganska enkelt att lära sig det utantill och på det viset alltid ha något att ta till, eller hur?

Olgas rutor på Helénes fat.

Olgas rutor

Monica Larsson i Kode har sparat recept från kyrkkaffena i Harestad på 1950-talet. Olgas kaka var en av favoriterna när det begav sig – en sockerkaka utan bakpulver – och här, i dubbel sats, som Olgas rutor, blir den favorit igen. Enkel och otroligt god!

Ugn: 175°

300 g smör
6 dl strösocker
6 dl vetemjöl
6 ägg

ovanpå:
200 g hasselnötter

Smält smöret och låt det svalna. Rör ner socker, mjöl och ägg och blanda till en jämn smet. Bred ut den i en långpanna klädd med bakplåtspapper.

Hacka nötterna och strö ut dem ovanpå.

Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme tills den har fått fin färg. Låt den svalna lite och skär den i rutor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.